Wykonanie
Przeglądałam zdjęcia z warsztatów z kuchni meksykańskiej w Akademii Smaku Bosch i ... znalazłam ciasto, którym się ejszcze z
Wami nie podzieliłam!
Czekoladowe ciasto meksykańskie! Aż ślinka mi pociekła - samo wspomnienie jest cudownie
czekoladowe :)Spróbujcie!
Składniki :1,5 szkl.
mąki pszennej1,5 szkl.
cukru25 dag
masła4
jajka7 łyżek
wody3 łyżki
kakaocukier wnailiowy1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej5 dag
rodzynek10 dag
orzechów włoskich5 suszonych
śliwek2
jabłka2 twarde
gruszkiSposób przygotowania:
Masło,
cukier,
wodę,
kakao,
cukier waniliowy rozpuść w garnku i gotuj na bardzo małym ogniu przez 7 minut. Ostudź.
Śliwki pokrój.
Orzechy posiekaj.
Owoce obierz i pokrój w kostkę.Do wystudzonej masy dodaj
żółtka,
mąkę, proszek i
sodę,
owoce i
bakalie. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z
białek.Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40 minut w 200 st.Do ciasta idealnie pasuje sos ze świeżej
żurawiny i
malin - w dowolnej proporcji gotujesz, dosładzasz
cukrem - tak jak lubisz...