Wykonanie
Odkąd odkryłam zalety i słodki smak dyni piżmowej (
masłowej) staram się eksperymentować i dodawać ją zamiennie np. zamiast
jabłek. Ciasto
salceson jest kolejną udaną próbą, gdyż
dynia masłowa znakomicie nawilżyła ciasto, wprawdzie nie nadała smaku i aromatu, ale tę rolę doskonale spełniają dodane
bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście można dodać
jabłka.
Składniki na średnią blachę:4
jajka0,6 kg dyni piżmowej (
masłowej)1 2/3 szklanki
mąki pszennej1 1/2 szklanki miałkiego
cukru3 łyżki
oleju1 szklanka
rodzynek3 łyżki
kakao3 małe opakowania
cukru waniliowego1 1/2 szklanka posiekanych
orzechów włoskich1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sodyDynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy ok 8-10 minut na patelni z odrobiną
wody. Dyni nie możemy rozgotować, musi się stać tylko lekko miękka. Odcedzamy z niewielkiej ilości soku jaki powstanie i odstawiamy do przestudzenia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut,
potem odcedzamy.
Białka ubijamy mikserem na sztywno powoli dodając
cukier, a na samym końcu
żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao i
olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy
dynię,
rodzynki i
orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut.Ciasto możemy polać
polewą czekoladową lub tylko posypać
cukrem pudrem.