Pyszne kruche ciasto do kawki lub herbatki.2,5 szklanki mąki pszennej220 gramów miękkiego masła4 jaja6 łyżek cukru1 łyżka cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia2 kopiaste łyżki kakaocukier puder lub polewa czekoladowa na wierzchMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać mało, żółtka, zagnieść kruche ciasto.Podzielić je na 3 równe części.Do jednej dodać 2 łyżki kakao, wgnieść je w ciasto porządnie i równomiernie.Wszystkie części zawinąć w folię aluminiową i wsadzić na 40 minut do zamrażarki.Z białek ubić pianę.Kwadratową blachę o boku 24 cm wysmarować dokładnie tłuszczem.Na dno zetrzeć na dużych oczkach pierwszą jasną część ciasta.Na nią zetrzeć część ciemną.Na część ciemną wyłożyć pianę z białek, a na pianę zetrzeć drugą jasną część ciasta.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.Jeszcze ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.