ßßß
2,5 szklanki mąki pszennej220 gramów miękkiego masła4 jaja6 łyżek cukru1 łyżka cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia2 kopiaste łyżki kakaocukier puder lub polewa czekoladowa na wierzchMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać mało, żółtka, zagnieść kruche ciasto.Podzielić je na 3 równe części.Do jednej dodać 2 łyżki kakao, wgnieść je w ciasto porządnie i równomiernie.Wszystkie części zawinąć w folię aluminiową i wsadzić na 40 minut do zamrażarki.Z białek ubić pianę.Kwadratową blachę o boku 24 cm wysmarować dokładnie tłuszczem.Na dno zetrzeć na dużych oczkach pierwszą jasną część ciasta.Na nią zetrzeć część ciemną.Na część ciemną wyłożyć pianę z białek, a na pianę zetrzeć drugą jasną część ciasta.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.Jeszcze ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.