Wykonanie
Wielkanocny klasyk, czyli krasa babka inaczej zwana także marmurkowa. U mnie przepis ma wiele lat, pochodzi z babcinego zeszytu, czyli przepisowej skarbnicy. U mnie Wielkanoc bez niej to nie Wielkanoc. Jest taki klasykiem, który nigdy chyba się nie znudzi, smakuje każdemu. Swoją nazwę zawdzięcza dwóm kolorom ciasta.Składniki:6
jajek,1
cukier waniliowy (16 g),220 g
cukru pudru,1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,250 g
mąki pszennej,150 g
masła,5 łyżek
kakao,Na samym początku ucieramy w misie miksera
masło z
cukrami i
żółtkami. Następnie do puszystej piany dodajemy ubite wcześniej
białka jaj na przemian z
mąką (
mąka z proszkiem). Na tym etapie robimy to delikatnie by jednak uzyskać efekt pianki.Oddzielamy 1/3 ciasta i dosypujemy
kakao by zmienić kolor i nadać smaku.Formę na babkę smarujemy
masłem i wlewamy najpierw jasne ciasto (1/2),
potem kakaowe a na to ostatki jasnego. Na sam koniec mieszamy wykałaczką coś w stylu "esów floresów".Pieczemy w 180°C przez 40-45 minut.U mnie
polewa czekoladowa (100g
czekolady i 2 łyżki
masła) lub
lukier klik .Smacznego :) już wkrótce więcej przepisów na Wielkanoc.Całusy :*