ßßß Cookit - przepis na Murzynek Z Jabłkami

Murzynek Z Jabłkami

nazwa

Wykonanie

Opis : Murzynek jest smaczny oraz wilgotny za sprawą oleju i jabłek, a szybkość i łatwość przyrządzenia go jest porównywalna do muffinek, czyli w sytuacji niespodziewanych gości stoi jako pierwszy w kolejce.
Pochodzenie : przepis z internetu(Wielkie Żarcie)
Kaloryczność : całość ciasta to ok. 5000 kcal, a 1/12 ciasta to ok. 460 kcal
Ilość : tortownica o śred. 25-28 cm
Wskazówka :
polecam również zrobić to ciasto z jabłkami i kiwi 50:50
Składniki :
5 dużych jajek
1 szkl. cukru (200 g)
1 op. cukru waniliowego (8 g)
2-4 średnio-czubate łyżki kakao (w zależności od upodobań i jakości kakao)
2 szkl. mąki pszennej (280 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szkl. oleju (210 g)
600-700 g jabłek (po obraniu wychodzi 500 g; tj. ok. 800 ml jabłek pokrojonych w kostkę ok. 1/1 cm)
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie :
Całe jajka utrzeć/zmiksować z cukrem kryształem i waniliowym ok. 2 min., aby powstała lekko puszysta konsystencja.
Wsypać kakao.
Dodać przesianą mąkę.
Dodać proszek do pieczenia i sodę.
Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
Wlać olej.
Wymieszać łyżką lub mikserem.
Do pokrojonych w kostkę jabłek dodać cynamon i lekko wymieszać, aby osiadł na każdym jabłku.
Do ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka.
Wymieszać łyżką.
Włączyć piekarnik na 100 st. C.
Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę.
Wylać ciasto do formy.
Włożyć do piekarnika.
Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.
Piec 45-50 min., po upływie sprawdzić patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest surowe lub mocno wilgotne.
Posypać cukrem pudrem lub polać polewą kakaową.
Podawać solo, z lodami, z bitą śmietaną lub posmarowane powidłami albo dżemem porzeczkowym.
Dla długotrwałej świeżości i kilkudniowego przechowywania ciasta, należy przykryć je szczelnie, a nie będzie potrzebować lodówki, wręcz wystarczy mu temp. pokojowa lub lekko chłodna, a ciasto w ten sposób nabierze dodatkowej wilgotności (mi osobiście w tej wersji smakuje najbardziej).
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/10/murzynek-z-jabkami.html