Wykonanie
Opis : Murzynek jest smaczny oraz wilgotny za sprawą
oleju i
jabłek, a szybkość i łatwość przyrządzenia go jest porównywalna do muffinek, czyli w sytuacji niespodziewanych gości stoi jako pierwszy w kolejce.Pochodzenie : przepis z internetu(Wielkie Żarcie)Kaloryczność : całość ciasta to ok. 5000 kcal, a 1/12 ciasta to ok. 460 kcalIlość : tortownica o śred. 25-28 cmWskazówka :polecam również zrobić to ciasto z
jabłkami i
kiwi 50:50Składniki :5 dużych
jajek1 szkl.
cukru (200 g)1 op.
cukru waniliowego (8 g)2-4 średnio-czubate łyżki
kakao (w zależności od upodobań i jakości
kakao)2 szkl.
mąki pszennej (280 g)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 szkl.
oleju (210 g)600-700 g
jabłek (po obraniu wychodzi 500 g; tj. ok. 800 ml
jabłek pokrojonych w kostkę ok. 1/1 cm)2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie :Całe
jajka utrzeć/zmiksować z
cukrem kryształem i
waniliowym ok. 2 min., aby powstała lekko puszysta konsystencja.Wsypać
kakao.Dodać przesianą
mąkę.Dodać
proszek do pieczenia i
sodę.Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.Wlać
olej.Wymieszać łyżką lub mikserem.Do pokrojonych w kostkę
jabłek dodać
cynamon i lekko wymieszać, aby osiadł na każdym
jabłku.Do ciasta dodać pokrojone w kostkę
jabłka.Wymieszać łyżką.Włączyć piekarnik na 100 st. C.Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę.Wylać ciasto do formy.Włożyć do piekarnika.Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.Piec 45-50 min., po upływie sprawdzić patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest surowe lub mocno wilgotne.Posypać
cukrem pudrem lub polać polewą
kakaową.Podawać
solo, z
lodami, z
bitą śmietaną lub posmarowane powidłami albo
dżemem porzeczkowym.Dla długotrwałej świeżości i kilkudniowego przechowywania ciasta, należy przykryć je szczelnie, a nie będzie potrzebować lodówki, wręcz wystarczy mu temp. pokojowa lub lekko chłodna, a ciasto w ten sposób nabierze dodatkowej wilgotności (mi osobiście w tej wersji smakuje najbardziej).