ßßß Cookit - przepis na Łosoś w sezamie na ciecierzycy

Łosoś w sezamie na ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 2 porcje)
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 kawałki filetu z łososia (ok. 200g),
- łyżka sezamu (ok. 10g),
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy (ok. 10g)
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą miksujemy na gładką pastę (można dodać odrobinę wody).
2. Łososia marynujemy w soku z cytryny, soli i pieprzu.
3. Łososia posypujemy sezamem i pieczemy w 200⁰C przez ok. 15 min.
Pieczony łosoś z sezamem i cieciorką jest bogaty w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z cieciorki), który daje uczucie sytości,
- żelazo (pochodzące z cieciorki), które jest składnikiem hemoglobiny.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 230 g
Energia: 456 , 6 kcal
Białko: 35,0 g
Tłuszcze: 23 , 2 g
Węglowodany: 32,1g
Błonnik pokarmowy : 5 , 3 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/03/osos-w-sezamie-na-ciecierzycy.html