Wykonanie
Składniki(na 6 porcji)- 1 szklanka
grochu (ok. 200g),- 3
marchewki (ok. 210g),- 3
ziemniaki (ok. 210g),- 1
cebula (ok. 40g),- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g),- 3 łyżki
sosu sojowego,-
pieprz,
sól, wędzona
papryka,
liście laurowe,
ziele angielskie,
majeranek.Sposób przygotowania1.
Groch płuczemy dokładnie i moczymy przez noc.2.
Groch zalewamy 2 litrami
wody i gotujemy ok. 1 h z dodatkiem
liści laurowych i
ziela angielskiego.3. Obieramy
marchewkę,
ziemniaki i kroimy w kostkę.4. Szklimy na
oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę
cebulę. Do
cebuli dodajemy
marchewkę i
ziemniaki. Całość zalewamy
wodą i gotujemy ok. 15 min.5. Do ugotowanego
grochu dodajemy
marchewkę z
ziemniakami.6. Całość doprawiamy
papryką wędzoną,
majerankiem,
sosem sojowym,
solą i
pieprzem.
Grochówka jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 360 mlEnergia: 148 , 5 kcal
Białko: 9,0 gTłuszcze: 2 , 1 gWęglowodany: 29 , 8 gBłonnik pokarmowy : 6 , 9 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza