Wykonanie
Drożdżowe, puszyste, pachnące!
Wypiekanie na śniadanie po raz kolejny zainspirowało ciekawym przepisem. Piekliśmy tym razem bułeczki
czekoladowo-
cynamonowe Erica Lanlarda z książki "
Czekolada" . Moja wersja jest zdeczko okrojona, bo z połowy oryginalnych składników, z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej oraz bez wykończenia lukrowego - i tak
słodyczy w tych bułeczkach nie zabrakło :)Drożdżówki wyrosły jak szalone! Wyszły puszyste, wspaniale pachnące
cynamonem, a w smaku z pyszną nutką
czekolady i
wanilii. Na pewno
będę jeszcze wracać do tego przepisu! A może następnym razem zrobię wersję "przytuloną" w tortownicy? Hmm... Chyba ponowne wykorzystanie przepisu będzie szybciej niż pierwotnie zakładałam ;)
Składniki na 10 sztuk dużych drożdżówek:CIASTO:100g
masła - roztopić200ml
mleka - zmniejszyłam z pierwotnej ilości 250ml, bo obawiałam się zbyt lepkiego ciasta20g świeżych
drożdży1 łyżeczka pasty waniliowej350g
mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do
ciast drożdżowych150g
mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna75g
cukru1 całe
jajko + 1
żółtko - 1
białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniemszczypta
soliNADZIENIE:50g
masła50g
czekolady mlecznej - w oryginalne była gorzka, ja jednak jej nie cierpię...2 łyżki
cynamonu100g
cukru trzcinowego - akurat nie miałam muscovado
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać
mleko oraz 1 łyżeczkę
cukru jako pożywkę
drożdżową i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać
drożdże oraz pastę
waniliową i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż
drożdże mają tendencję do kipienia.Do miski przesiać przez sito
mąkę pszenna - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać
mąkę pełnoziarnistą,
cukier, szczyptę
soli,
jajko oraz
żółtko i rozczyn
maślano-
mleczno-
drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, odchodzące od ścianek miski, ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać
mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.W międzyczasie przygotować nadzienie. W garnuszku na wolnym ogniu stopić
masło, a następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną w lodówce
czekoladę zetrzeć na dużych oczkach tarki do miseczki. dodać
cukier,
cynamon i wystudzone
masło. Wymieszać na łatwą do rozsmarowania pastę - u mnie miała grudki od
cukru trzcinowego, ale nie ujęło jej to smaku :)Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka
razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy . Ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy posypanej
mąką w prostokąt ok. 45x25cm.Posmarować przygotowaną pastą
czekoladowo-
cynamonową, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych
boków.Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego
boku z farszem, a kończąc na
boku bez nadzienia - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki .
Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia.Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze - dodatkowo wierzch papieru można lekko oprószyć
mąką, będzie to dodatkową ochroną przed przypieczeniem bułeczek od
spodu. Następnie całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15-20 min do napuszenia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym
białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco i nie będą się przypalać od góry .Piec w temp. 200C ok 10 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany - u mnie bez termoobiegu; opcja góra-dół; na środkowym poziomie - następnie zmniejszyć temp. do 160C i dopiekać kolejne 10 min.Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:Smaczna PyzaPrawo do gotowania z pasjąAla piecze i gotujeEwa w kuchnimatkaWariatkabloGotowanie z pasj ąMoje domowe kucharzeniePiekielna kuchnia AnetyKulinarne przygody GatityMoje małe czarowanieEveryday Flavo ursMia cucinaSmaki AlzacjiGotowanie i pieczenie - I
love itŻycie ze smakiem