Wykonanie
Chałwa królową
słodyczy!
Tematem przewodnim obecnego Ciasta na niedzielę były Słodkości z dodatkiem
chałwy i/lub
sezamu - inspiracji więc do wyboru do koloru :) Dozwolone były zarówno wypieki przygotowywane na gorąco, jak i słodkości w ogóle nie pieczone. Ważne, aby
chałwa czy
sezam były tu głównym składnikiem.Przepis na
drożdżowe buły z dodatkiem
chałwy podpatrzyłam u Beaty na blogu Katalog smaków . Już od dawien dawna nosiłam się z zamiarem jego wypróbowania i teraz, przy okazji wspólnego gotowania w ramach akcji Ciasto na niedzielę, w końcu mi się udało.Bułeczki wyszły dość zwarte i nie wyrosły zbyt mocno. Po upieczeniu miały chrupką skórkę i wilgotny środek. Świetnym eksperymentem było nafaszerowanie ich
dżemem śliwkowym -
śliwka i
chałwa wyjątkowo dobrze się tu komponowały. Do tego gorąca
herbatka i jesienny podwieczorek gotowy !
Składniki na 12 sztuk średnich drożdżówek:200g
chałwy - u mnie
kakaowo-waniliowa100ml
mleka50g świeżych
drożdży500g
mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do
ciast drożdżowych150g
cukru2 całe
jajka + 1
żółtko - 1
białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniemszczypta
solisłoik 300ml gęstego
dżemu śliwkowego -
przetwór własny
cukier perlisty - do posypania po wierzchu przed pieczeniem
Do garnuszka włożyć
chałwę, zalać
mlekiem i podgrzać na wolnym ogniu, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić z palnika do przestudzenia. Gdy roztwór będzie lekko ciepły, dodać pokruszone
drożdże oraz 1 łyżeczkę
mąki jako pożywkę i dokładnie wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż
drożdże mają tendencję do kipieni a.Do miski przesiać
mąkę - aby w ten sposób ją napowietrzyć - dodać
cukier,
sól, jajka+żółtko oraz rozczyn
drożdżowy.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać
mąką i włożyć z powrotem do niej ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka
razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy . Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.Posmarować
dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych
boków.Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego
boku z farszem, a kończąc na
boku bez
dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego
boku.Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby
dżem nie wypływał podczas pieczenia.Rulon kroić na 4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze - dodatkowo wierzch papieru można lekko oprószyć
mąką, będzie to dodatkową ochroną przed przypieczeniem bułeczek od
spodu. Następnie całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15-20 min do napuszenia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym
białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco i nie będą się przypalać od góry . Można również posypać
cukrem perlistym po wierzchu.Piec w temp. 200C ok 10 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany - następnie zmniejszyć temp. do 160C i dopiekać kolejne 10 min.Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Zajadać ze smakiem! :)WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Lekka chmurka
chałwowo-śmietankowa bez pieczeniaMOJE DOMOWE KUCHARZENIE -
Sezamowe ciasteczka szczęściaRÓŻOWA KUCHNIA - Pleśniak z
owocami,
sezamem i pianka
kokosowąMOJE MAŁE CZAROWANIE - Blok
twarogowo-
pistacjowy z pasta
sezamowąMOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... -
Chałwa domowa z
pistacjamiESMERALDA ZE SMAKIEM -
Krówki śmietankowe z
sezamemSZÓSTE NIEBO - Odwrócony seromak na
sezamowym spodzieG OTOWANIE... TO PROSTE! - Babka z cha ł wą