ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ślimaczki chałwowe

Drożdżowe ślimaczki chałwowe

nazwa

Wykonanie

Chałwa królową słodyczy!
Tematem przewodnim obecnego Ciasta na niedzielę były Słodkości z dodatkiem chałwy i/lub sezamu - inspiracji więc do wyboru do koloru :) Dozwolone były zarówno wypieki przygotowywane na gorąco, jak i słodkości w ogóle nie pieczone. Ważne, aby chałwa czy sezam były tu głównym składnikiem.
Przepis na drożdżowe buły z dodatkiem chałwy podpatrzyłam u Beaty na blogu Katalog smaków . Już od dawien dawna nosiłam się z zamiarem jego wypróbowania i teraz, przy okazji wspólnego gotowania w ramach akcji Ciasto na niedzielę, w końcu mi się udało.
Bułeczki wyszły dość zwarte i nie wyrosły zbyt mocno. Po upieczeniu miały chrupką skórkę i wilgotny środek. Świetnym eksperymentem było nafaszerowanie ich dżemem śliwkowym - śliwka i chałwa wyjątkowo dobrze się tu komponowały. Do tego gorąca herbatka i jesienny podwieczorek gotowy !
Składniki na 12 sztuk średnich drożdżówek:
200g chałwy - u mnie kakaowo-waniliowa
100ml mleka
50g świeżych drożdży
500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
150g cukru
2 całe jajka + 1 żółtko - 1 białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniem
szczypta soli
słoik 300ml gęstego dżemu śliwkowego - przetwór własny
cukier perlisty - do posypania po wierzchu przed pieczeniem
Do garnuszka włożyć chałwę, zalać mlekiem i podgrzać na wolnym ogniu, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić z palnika do przestudzenia. Gdy roztwór będzie lekko ciepły, dodać pokruszone drożdże oraz 1 łyżeczkę mąki jako pożywkę i dokładnie wymieszać.
Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipieni a.
Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ją napowietrzyć - dodać cukier, sól, jajka+żółtko oraz rozczyn drożdżowy.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.
Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć z powrotem do niej ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy . Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.
Posmarować dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych boków.
Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku.
Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby dżem nie wypływał podczas pieczenia.
Rulon kroić na 4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze - dodatkowo wierzch papieru można lekko oprószyć mąką, będzie to dodatkową ochroną przed przypieczeniem bułeczek od spodu. Następnie całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15-20 min do napuszenia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco i nie będą się przypalać od góry . Można również posypać cukrem perlistym po wierzchu.
Piec w temp. 200C ok 10 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany - następnie zmniejszyć temp. do 160C i dopiekać kolejne 10 min.
Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Zajadać ze smakiem! :)
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Sezamowe ciasteczka szczęścia
RÓŻOWA KUCHNIA - Pleśniak z owocami, sezamem i pianka kokosową
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Blok twarogowo-pistacjowy z pasta sezamową
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Chałwa domowa z pistacjami
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Krówki śmietankowe z sezamem
SZÓSTE NIEBO - Odwrócony seromak na sezamowym spodzie
G OTOWANIE... TO PROSTE! - Babka z cha ł wą
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/11/drozdzowe-slimaczki-chawowe.html