Wykonanie
Dziś przedstawiam zapiekankę najprostszą z prostych . Składniki smażymy razem na jednej patelni, a
potem myk i do naczynia żaroodpornego i do pieca i czekamy na smakowitości, oczywiście bezglutenowe . W taką zimną i ponurą jesień cóż jeść innego jak nie zapiekanki właśnie. Prawda?* * *Składniki (proporcje na 5-6 osób):4
torebki ryżu paraboiled (nie polecam innego do tego dania)3 sztuki
kiełbasy (obojętnie jakiej)ok. 500 g
pieczarek2
cebule1 puszka
kukurydzy4-5 łyżek
ketchupu (użyłam łagodnego)
ser żółty do starcia
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
oliwa z wytłoczyn do smażenia
sól,
pieprz,
oregano i
papryka słodkaświeża
natka pietruszkiWykonanie:
1. Gotujemy
ryż na sypko.
Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na
oliwie na złoto (nie ukrywam, że lubię węgielki, co też widać na zdjęciu). Gdy się już podsmażą, to kroimy
cebulę w pół-talarki, dorzucamy do
kiełbasy i smażymy razem.
2. Obieramy
pieczarki, myjemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do smażącej się
kiełbasy z
cebulą. Odrobinę solimy (bo
kiełbasa słona, więc odrobinę
soli),
pieprzymy i sypiemy sporo
oregano. Mieszamy i smażymy dalej, aż
pieczarki się usmażą.
3. Ugotowany
ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
masłem.
4. Dodajemy usmażoną
kiełbasę z
cebulą i
pieczarkami, dorzucamy odsączoną
kukurydzę, mieszamy.
5. Teraz czas na
ketchup. Potrzebujemy kilka łyżek i mieszamy dokładnie. Próbujemy, może okazać się, że trzeba doprawić
solą i
pieprzem.
6. Na wierzch ścieramy kawałek
żółtego sera (na tarce o grubych oczkach). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
7. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut pod przykryciem z termoobiegiem. Następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia. Podajemy posypane świeżą
natką pietruszki. Smacznego :-)