ßßß Cookit - przepis na Dżem z pomidorów – nietypowa inspiracja na przetwory

Dżem z pomidorów – nietypowa inspiracja na przetwory

nazwa

Wykonanie

Witajcie Kochani,
Jesień rozpanoszyła się już na dobre. Pod stopami mamy już kolorowe dywany liści a temperatura nas nie rozpieszcza. Słońca też ostatnio jak na lekarstwo. A jak Wasza jesień? Jak u Was wygląda?
Niedawno dzieliliśmy się z Wami naszym sposobem na zamknięcie odrobiny słońca w słoikach, podając Wam przepisy na domowy ajvar czy leczo z cukinii . Potem wystarczy tylko otworzyć słoik by móc się jakąś cząstką słońca w dowolnej chwili cieszyć i trochę podładować akumulatory. Dziś mamy dla Was przepis na wytrawny dżem z pomidorów – niezwykły i aromatyczny. Można w nim poczuć pyszne nasycone słońcem pomidory świetnie komponujące się z delikatną pomarańczową nutą. Wasze kubki smakowe dopieszczą także aromaty cynamonu, tymianku i majeranku przeplecione z pazurem chili i delikatnością miodu. Zachęcił Was opis? Wypróbujcie ten przepis koniecznie, bo ten dżem jest rewelacyjny i pyszny. Jest znakomitym dodatkiem do naleśników, pieczonych i gotowanych mięs oraz świetnie sprawdza się jako dip do warzyw czy kanapek. Lato w słoiku, które da się zjeść. Takie przetwory kochamy. Czy to może nie smakować? Polecamy. :)
Składniki (na 6-7 słoików po ok. 250 ml):
- 3-3,5 kg polnych pomidorów
- 4 duże cebule
- 3 duże pomarańcze
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli
- 3 łyżki dobrego miodu
- 3 łyżki posiekanego chili
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu (uwaga! łyżeczki nie łyżki ;) )
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania pomidorów – obieramy ze skóry (najlepiej je sparzyć) i kroimy w kostkę. Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy a wszystkie pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę takiej wielkości jak i pomidory. Tak przygotowane będą czekały na swoją kolej.
Teraz przechodzimy do posiekania cebuli i podsmażenia na oliwie, lekko ją karmelizując, ale nie za bardzo by nie była gorzka.
Do takiej cebuli dodajemy chili i skórkę z pomarańczy. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Po jakichś 30 minutach dodajemy pokrojone pomarańcze, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na jakieś 15 minut. Po tym czasie dodajemy słodką paprykę, tymianek, majeranek, kardamon, sól i pieprz. Jeśli chodzi o sól i pieprz to musicie spróbować i doprawić tak jak lubicie. Teraz dżem zostawiamy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dżem powinien się zredukować i być dość gęsty. Dopiero wtedy dodajemy cynamon i miód. Zostawiamy na ogniu na jakieś 10-15 minut.
Gorący dżem porcjujemy do wyparzonych słoików. Obracamy do góry dnem i czekamy aż przestygną a słoiki się zamkną. Następnie pasteryzujemy 20 minut od zagotowania w garnku z wodą. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem, czekamy aż całkowicie wystygną a słoiki się zamkną.
Intensywne smaki w pomidorowej oprawie w formie zapasów na zimę gotowe! Rewelacja. :)
Aromatyczne i pomidorowe pozdrowienia,
Ania & Piotrek
Źródło:http://okiemidlonmi.blogspot.com/2015/10/dzem-z-pomidorow-nietypowa-inspiracja.html