ßßß Cookit - przepis na Risotto z groszkiem i kukurydzą (bezglutenowe)

Risotto z groszkiem i kukurydzą (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubimy risotto, to jest fantastyczny pomysł na pyszny obiad, a najważniejsze jest to, że danie jest naturalnie bezglutenowe . Jak każde risotto, wymaga odpowiedniego czasu, trzeba wlewać bulion i mieszać, mieszać i mieszać, ale potem jest nagroda w postaci przepysznego dania . Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 4-5 osób):
300 g ryżu arborio
ok. 50 g masła
2 cebule
1 filiżanka mrożonego groszku
1 puszka kukurydzy
oliwa z wytłoczyn do smażenia
1 litr lub półtora gorącego bulionu
pełna lampka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
tarty twardy ser typu parmezan lub grana padano
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie wraz z masłem w wysokim garnku.
2. Gdy cebula się zeszkli to wrzucamy suchy ryż i wszystko razem smażymy.
3. Gdy ryż się zeszkli to wlewamy białe wino i mieszamy, czekamy aż odparuje alkohol i wino się wchłonie. Mieszamy.
4. Teraz czas na bulion, który powinien być gorący. Gdy wino zostanie wchłonięte to wlewamy do ryżu po dwie chochelki bulionu, mieszamy i gdy bulion się wchłonie, znów wlewamy dwie chochelki bulionu i ten proces powtarzamy, aż płyn zostanie wchłonięty a ryż będzie miękki. Cały czas mieszamy.
5. Gdy już cały płyn zostanie wchłonięty, to możemy odrobinę doprawić. Jest to uzależnione od smaku bulionu. Moje risotto trochę soliłam i pieprzyłam. Mieszamy.
6. Następnie wrzucamy mrożony groszek i mieszamy.
7. Następnie wrzucamy kukurydzę i mieszamy.
8. Chwilę wszystko dusimy i na końcu dodajemy tarty twardy ser, mieszamy, sprawdzamy czy groszek już zmiękł i podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/11/risotto-z-groszkiem-i-kukurydza.html