ßßß Cookit - przepis na Risotto klasyczne (bezglutenowe)

Risotto klasyczne (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na klasyczne risotto, które z natury swej jest oczywiście bezglutenowe. Jest bardzo smaczne do zjedzenia bez żadnych dodatków, ale też może stanowić część jakiegoś smakowitego dania. Serdecznie polecam!
Składniki (proporcja dla 4-osobowej rodziny: dwóch dorosłych i dwoje dzieci):
1 duża cebula
400 g ryżu arborio
150 ml białego wytrawnego wina
1 l lub półtora bulionu
masło oraz kilka plastrów zmrożonego
oliwa do smażenia
sól
starty ser parmezan lub grana padano
Wykonanie:
1. Na oliwie ze sporą łyżką masła dusimy pokrojoną drobno cebulę.
2. Dusimy cebulkę do miękkości.
3. Wsypujemy ryż, mieszamy, zwiększamy ogień i smażymy ryż. Cały czas mieszamy.
4. Gdy ryż stanie się lekko przezroczysty, wtedy wlewamy wino i czekamy aż odparuje alkohol. Cały czas mieszamy.
5. Gdy odparuje alkohol, to przychodzi czas na bulion. W międzyczasie możemy posolić, następnie stopniowo, po jednej chochli dolewamy bulionu. Uwaga - powinien być gorący!. Cały czas mieszamy. Ten proces wchłaniania rosołu przez ryż trwa jakiś czas. A my cały czas mieszamy, aż ryż będzie miękki. Potrzebujemy do tego właśnie około litra-półtora rosołu.
6. Gdy ryż zmięknie, to dodajemy starty ser i mieszamy. Tego sera tak na wyczucie. Trudno określić ilość. Taka spora garść.
7. Następnie dodajemy kilka plastrów zmrożonego masła. Można wymieszać, a można pozostawić w ten sposób.
8. Przykrywamy i na 2 minuty odstawiamy. Podajemy posypane startym serem parmezanem lub grana padano. Możemy dodać plaster zmrożonego masła. Smacznego! :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/03/risotto-klasyczne-bezglutenowe.html