Przepis na ta sałatkę moja mama dostała lata temu od swojej koleżanki, a ja chętnie przygarnęłam go do swoich zbiorów z niewielkimi modyfikacjami. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek i nie będę ukrywać że mam do niej sporą słabość. Różnorodność oryginalnych smaków i atrakcyjny wygląd to jej zdecydowane zalety. Wypróbujcie sami!SKŁADNIKI:(na misę o średnicy 25 cm)2-3 pomidoryśrednia cukinia2 puszki tuńczyka w sosie własnympuszka kukurydzysałata lub rukolasos czosnkowy:4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego4 łyżki majonezusos sałatkowyziołowy2 ząbki czosnkusól, czarny pieprzPRZYGOTOWANIE:Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Odsączamy na sitku pozwalając im swobodnie ociekać przez kilka minut. Wykładamy na dno szklanej misy.Cukinie myjemy i kroimy w niewielka kostkę. Jeśli warzywo jest młode możemy pokroić ze skórką. Cukinie układamy równą warstwą na pomidorach.Tuńczyka odsączamy z zalewy. Układamy na cukinii. Na rybę nakładamy odsączoną kukurydzę z puszki.Przygotowujemy sos czosnkowy: w niewielkiej miseczce mieszamy dokładnie majonez z jogurtem greckim, przeciśniętym czosnkiem oraz sosem sałatkowym. W razie potrzeby doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.Sos delikatnie nakładamy na kukurydzę. Całość przykrywamy kołderka z porwanej sałaty lub rukoli.