Wykonanie

Uroczy torcik, który zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Wzorowany na słynnym włoskim deserze tiramisu.Krem bazuje na
serku mascarpone i żółtkach. Jego delikatny smak przełamuje mocna
kawa z dodatkiem
amaretto.Torcik mimo, że efektowny nie jest trudny do wykonania. Zachęcam do spróbowania.

Na tortownicę o średnicy 24 cm
Biszkopt:- 5
jajek- 5 łyżek
mąki pszennej ( typ 550 najlepszy)- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej ( lepiej się kroi niz na samej pszennej)- 5 łyżek
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżka
oleju ( ciasto jest dłużej świeże )Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą.
Białka oddzielić od
żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności
białka. Następnie dodać partiami
cukier. Kiedy piana z
cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym
żółtku i ubijać nadal.
Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do
jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją
mąki wlać
olej.Wylać ciasto do formy, piec ok. 25-30 minut w temperaturze 160'C do tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika upuścić w formie z wysokości ok 40 cm. Pozostawić w formie do wystudzenia.Krem:- 4
żółtka- 250 gr
serka mascarpone- 150 ml
śmietanki kremówki + 50 ml
śmietanki- 4 łyżki
cukru- 1 łyżka
żelatynyŻelatynę zalać 50 ml
śmietanki.Pozostałą
śmietanę ubić do sztywności.
Żółtka ubijać z
cukrem do momentu aż zrobią sie puszyste i jasne. Dodawać partiami
serek, ubijać nadal.
Żelatynę podgrzać, dodać do masy
serowo żółtkowej*. Całość wymieszać z odłożoną ubitą kremówką.* przed dodaniem
żelatyny do kremu warto do miseczki z ciepłą
żelatyną dodać łyżkę kremu, z którym będzie mieszana. Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych skrzepów ze zbyt szybko ściętej
żelatyny w
masie.Nasącz:- 200 ml bardzo mocnej
kawy- 100 ml
likieru amarettoSkładniki na poncz wymieszać ze sobą.- dodatkowo ciemne
kakao do oprószania warstw kremu.Polewa:- 200 gr masy krówkowej ( pół puszki )- 100 gr
gorzkiej czekolady ( o zawartości min. 60%
kakao )
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Następnie partiami dodawać do niej masę
krówkową. Mieszać do połączenia składników.Obłożenie:- rurki
waflowe ( puste w środku )- 6 łyżek wyżej opisanego kremu- 4 łyżki bardzo kwaśnego
dżemu ( u mnie
wiśnia )- wstążka do dekoracji1. Ciasto pokroić na 3 blaty2. Krem podzielić na 2 części ( odłożyć 6 pełnych łyżek do obłożenia )3. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć 1/2 kremu. Krem oprószyć
kakao.4. Na kremie ułożyć drugi blat. Nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć 1/2 kremu. Krem oprószyć
kakao.5. Ułożyć ostatni blat. Nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch polać polewą ( jeżeli była wcześniej przygotowana warto ją podgrzać w kąpieli
wodnej )6. Odłożony krem wymieszać z
dżemem. Posmarować boki
tortu. Do kremu przykleić ściśle rurki
waflowe. Całość ustabilizować wstążką.Schłodzić ok. godziny przed podaniem.

Swój torcik dodatkowo udekorowałam motylami z
czekolady ( klik ). Ich kształt wycięłam przy pomocy wykrojników.