Wykonanie

Dość trudno mi było powrócić do rzeczywistości po urlopie, ale w końcu zebrałam się w sobie i upiekłam tort tiramisu. Już prawie zapomniałam jak to odpręża i uspokaja.
Jadłam taki podobny torcik podczas moich wakacji i gdy go
jadłam to pomyślałam, że zrobię taki jak tylko
wrócę do domu.Inspirowałam się przepisem Ewy Wachowicz, wprowadzając kilka własnych zmian. Skorzystałam z tego przepisu, bo zaciekawił mnie
biszkopt pieczony w kąpieli
wodnej, która sprawia, że ciasto nie wysycha na wiór.Ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm, bo chciałam, by mój tort miał wiele warstw. Można jednak upiec
biszkopt w tortownicy o średnicy 26 cm i przygotować tort z 3 blatów. Jednak wtedy prawdopodobnie trzeba zmniejszyć ilość kremu o 1/4.Składniki na tortownicę o średnicy 21-22 cm:
Biszkopt:5
jajek220 g drobnego
cukruszczypta
soli100 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej2 łyżki
oleju (np. rzepakowego)2 łyżki
wodyPiekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C (z termoobiegiem 160-170 ° C). Przygotować kąpiel
wodną: dno dużej blachy wyłożyć ściereczką i na niej postawić tortownicę.
Masłem wysmarować tylko dno tortownicy. Zagotować
wodę w czajniku.
Białka oddzielić od
żółtek. Oba rodzaje
mąki przesiać i połączyć ze sobą. Zmieszać również
wodę z
olejem.
Białka ubić ze szczyptą
soli na pianę, a następnie stopniowo dodać połowę
cukru (110 g).
Żółtka utrzeć z pozostałym
cukrem. Do ubitych
białek dodać
żółtka i wymieszać za pomocą
łopatki. Następnie w kilku partiach dodać
mąkę na przemian z
olejem, za każdym razem dokładnie mieszając ręcznie.Gotową masę przelać do tortownicy. Blachę napełnić gorącą
wodą do połowy wysokości formy z
biszkoptem i piec 40 minut do "suchego patyczka". Wystudzić, oddzielić brzeg
biszkoptu od tortownicy nożykiem i zwolnić obręcz. Przekroić na 4 równe krążki. Odłożyć na bok i przykryć ściereczką, by nie wyschły.Poncz:200 ml
espressokilka łyżek
likieru Amaretto (w zależności od własnego gustu)Oba składniki połączyć. Odstawić na bok.Krem:1 kg
mascarpone2 szklanki
śmietany kremówki1/2 szklanki
cukru (mniej lub więcej, w zależności od gustu)8
żółtek4 łyżeczki
żelatyny150 ml
espresso5 łyżek
mlekaMleko i
kawę podgrzać w mikrofalówce, rozpuścić dobrze
żelatynę. Przecedzić i odstawić do wystygnięcia.
Żółtka utrzeć z
cukrem.
Śmietanę ubić, dodać
żółtka i dobrze zmiksować. Następnie stopniowo dodawać
mascarpone cały czas ubijając. Na koniec wmieszać
żelatynę z
kawą. Gotowy krem wstawić na chwilę na lodówki, by nieco stężał.Dodatkowo:2/3 tabliczki
gorzkiej czekolady, drobno startej
kakao do posypaniaKrem podzielić na 4 części (jedna część powinna być większa od pozostałych, gdyż posłuży do udekorowania
boków i wierzchu
tortu). Pierwszy blat
biszkoptu położyć na tortownicy. Obficie nasączyć przygotowanym wcześniej
kawowym ponczem. Wyłożyć porcję kremu i równomiernie rozsmarować. Posypać tartą
czekoladą i przykryć kolejnym blatem. Czynność powtórzyć do wyczerpania
biszkoptu. Wierzch i boki
tortu posmarować kremem. Za pomocą ząbkowanej packi (swoją zakupiłam w sklepie z artykułami budowlanymi) ozdobić tort, przykładając packę do brzegu
tortu i obracając nim. Powstanie karbowana powierzchnia. Za pomocą szprycy ozdobić wierzch
tortu wyciskając dookoła "koronę" z kremu.Na koniec posypać całość dobrej jakości
kakao. Schłodzić w lodówce.Życzę smacznego!






