Wykonanie
Kolejny i już ostatni w tym roku przepis na Halloween. Tym razem mam dla Was pyszne, kruche
ciasteczka o
waniliowym smaku. Są obłędne ja jestem ich wielką fanką i gdybym miała tylko nadmiar wolnego czasu tylko bym je robiła i jadła. Skoro to Halloween nie mogło zabraknąć strasznych i charakterystycznych kształtów dla tego święta. Będziecie nimi zachwyceni.Składniki na ok. 40
ciasteczek:180 g zimnego
masła,200 g
cukru pudru,350 g
mąki pszennej,1 całe
jajko,1
żółtko,2 szczypty
soli,2 łyżeczki
aromatu waniliowego,
Mąkę i
cukier puder przesiewamy na stolnicę lub matę. W misce roztrzepujemy
jajka z
aromatem waniliowym i odkładamy na bok.Do suchych składników dodajemy zimne
masło (najlepiej prosto z lodówki) i siekamy wszystko nożem by jak najmniej ogrzewać ciasto. Dodajemy
jajka z
wanilią i wszystko ugniatamy byle nie za długo. Gładkie ciasto formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie, wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowywujemy na płaski placuszek.
Ciasteczka nie rosną więc grubość musicie sami sobie wybrać. Wykrawamy nasze
ciasteczka i układamy na formie do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w 180°C przez 15 minut do ładnego, złotego koloru.* foremki Wilton Halloween : domek, kot,
dynia, miotła, nietoperz, duch, wiedźma, nagrobek, księżyc // Można kupić tutajJa do ozdoby wykorzystałam
lukier królewski i
barwniki spożywcze ale możecie je udekorować czym tylko chcecie lub w ogóle tego nie robić.Składniki na
lukier królewski:1
białko jaj,3/4 szklanki
cukru pudru,kilka kropel
soku z cytryny,
barwniki spożywcze,
Białko ubijamy na sztywno, następnie dodajemy
sok z cyrtyny, wystraczy kilka kropelek. Do piany stopniowo wsypujemy
cukier puder i ucieramy ręcznie.
Cukier musi się w miarę rozpuścić. Myślę, że zajmie Wam to 30 minut maksymalnie.Smacznego i wesołego Halloween!