Wykonanie
Morze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele
czekolady, szczególnie gorzkiej.
Kakaowy biszkopt przełożony jest masą
czekoladową na bazie
mascarpone z
kremem czekoladowo-
orzechowym i rozpuszczoną
gorzką czekoladą. Od delikatnego
kremu śmietankowego i
bezy oddziela go, a właściwie łączy, warstwa
wiśni w żelu i starta
gorzka czekolada.
Słodycz bezy i
kremu śmietankowego przełamana jest goryczką
kakao, dzięki
czemu ciasto staje się wykwintne i ma wyjątkowy smak.Jeśli jednak ktoś nie da się namówić na
gorzką czekoladę, wystarczy w przepisie użyć
czekolady mlecznej. To jedno z najlepszych moich ciast, więc szczerze polecam :)
Biszkopt kakaowy:7
jajek200 g drobnego
cukru do wypieków5 łyżek
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaoBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo
cukier (łyżka po łyżce :)), a następnie
żółtka.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką, aby ciasto nie opadło.Dno foremki o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią masę i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu na kratce, ciasto przekroić na dwa blaty.
Beza:6
białek250 g
cukruszczypta
soliBiałka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodać szczyptę
soli i stopniowo dodawać
cukier. Gotową
bezę przełożyć na foremkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Aby bez była krucha i sucha – czyli taka jak ma być, trzeba trzymać się następującej procedury pieczenia:1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec
bezę przez 5 minut2. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopi i piec
bezę przez kolejne 60 minut3. Wyłączyć piekarnik i pozostawić
bezę w środku na ostatnie 60 minut (nie otwierać w tym czasie piekarnika).
Bezę wyciągnąć z piekarnika i usunąć papier ze
spodu. Powinna być w całości, ale jeśli pęknie, nic się nie stanie :)
Krem czekoladowy:750 g
serka mascarpone300 g
kremu czekoladowo-
orzechowego typu Nutella (zwykłe tańsze
marki sprawdzą się równie dobrze)100 g
gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
Serek mascarpone zmiksować z
kremem czekoladowym.
Czekoladę połamać, włożyć do małej metalowej miski lub kubeczka, który umieścić w większym naczyniu z gorącą (wrzącą)
wodą. Odczekać kilka minut aż
czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą
czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować.Masa śmietanowa:500 ml
śmietany kremówki 36%125 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudruŚmietanę i
cukier puder ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać
serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem dobrze ubić.Dodatkowo:½ słoiczka
wiśni w żelu (lub
wiśni z kompotu)50 g
gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki)50 ml
ajerkoniaku do nasączenia (lub innego
alkoholu, lub
herbaty, lub
soku z cytryny, lub… :))
Składanie ciasta:1. Dolny blat
biszkoptowy nasączyć
ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały
krem czekoladowy.2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć
wiśnie w żelu i startą
gorzką czekoladę.3. Na wierzch wyłożyć
bitą śmietanę (można sobie pomóc workiem cukierniczym).4. Całość przykryć
bezą, którą lekko docisnąć do
śmietany.Ciasto przechowywać w lodówce.