ßßß Cookit - przepis na Udka kurczaka faszerowane kaszą gryczaną

Udka kurczaka faszerowane kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Chyba najpopularniejszym farszem do udek kurczaka są usmażone z cebulą pieczarki. Ja proponuję farsz zrobiony z kaszy gryczanej.
Udka najpierw trzeba wyluzować czyli usunąć z nich kości. Nie jest to takie trudne jak się wydaje, wystarczy tylko dobra instrukcja i trochę cierpliwości. Trzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć skóry. Jak wyluzować udka kurczaka można znaleźć np. TUTAJ . Ja zostawiłam końcówkę kostki, żeby nie trzeba było ją dodatkowo spinać.
Składniki:
3 udka kurczaka
2 cebule
2 ząbki czosnku
boczek wędzony - według własnych preferencji
½ szklanki kaszy gryczanej
sól
pieprz
1 liść laurowy
papryka ostra i słodka
oregano
bazylia
wykałaczki
Wykonanie:
Kaszę ugotować z liściem laurowym, liść usunąć z ugotowanej kaszy.
Udka wyluzować, skropić oliwą, natrzeć papryką, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Suchą patelnię rozgrzać i usmażyć na niej boczek. Dodać cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć aż cebula się zeszkli.
Do boczku z cebulą dodać kaszę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Udka faszerować farszem a następnie spiąć wykałaczkami.
Udka ułożyć spiętą stroną do dołu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać oregano, bazylią i papryką. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/11/udka-kurczaka-faszerowane-kasza-gryczana.html