ßßß Cookit - przepis na Kaczka z kasztanami, boczkiem i pieczarkami

Kaczka z kasztanami, boczkiem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Lista zakupów dla 2 osób:
2 udka z kaczki (każde po 350 g)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
2 łyżki masła klarowanego
1/2 szklanki bulionu
1/3 szklanki czerwonego wina
tymianek, szczypta cukru
150 g pieczarek
25 g boczku wędzonego
10 kasztanów surowych (lub już ugotowanych)
Jeżeli kupicie surowe kasztany to skorupkę każdego należy naciąć na górze na krzyż. W niewielkim garnku zagotować wodę, wrzucić kasztany i gotować ok. 15-20 min. aż łupki się rozchylą. Odcedzić i jeszcze ciepłe obrać.
Boczek pokroić w małą kostkę i zrumienić na suchej patelni. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki.
Udka skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć z każdej strony.
W rondlu rozgrzać masło klarowane, obsmażyć udka na rumiano z obu stron. Podlać bulionem i winem. Oprószyć tymiankiem. Dodać szczyptę cukru. Przykryć i dusić ok. 1 godz. Po tym czasie dorzucić boczek, pieczarki i obrane, ugotowane kasztany. Przykryć i dusić jeszcze ok. 20-30 min.
Podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/11/Kaczka-z-kasztanami-boczkiem-i-pieczarkami.html