Wykonanie

Pamiętam swoje pierwsze podejście do placków z
cukinii. Nie były najgorsze, ale do ideału sporo im brakowało. Trochę smutne, wątłe, beż życia, mało chrupiące. Zaczęłam więc kombinować, wzbogacać przepis aż
doszłam do tego…
buraki +
cukinia, dodatkowo
mąka ziemniaczana i pestki mające za zadanie nadać odrobiny chrupkości. Wyszło świetnie, polecam każdemu komu znudziły się zwykłe placki z
cukinii. Jedna sztuka to 88 kcal i spora dawka witamin i minerałów. No i do tego pięknie się prezentują – czerwony kolor w połączeniu z
zielenią niesamowicie kusi.Składniki (ok.15 placków)1,2 kg
buraków2 duże
cukinie1 drobno posiekana
cebula3 duże ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2
jajka M5 łyżek drobno posiekanego
szczypiorku4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
ziaren słonecznika1 łyżka pestek dyniŁyżeczka
oleju kokosowego do smażenia – może być inny, akurat taki miałam pod ręką
Sól,
pieprz, ewentualnie świeży
tymianek do dekoracjiPrzygotowanie:1.
Cukinie umyj, zetrzyj na tarce (grube oczka). Następnie zasyp łyżeczką
soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar
wody, zawijając
cukinie w czystą ściereczkę. Dokładnie wykręć, im mniej
wody tym lepiej.2.
Buraki obierz, (surowe) również zetrzyj na tarce.3.Wymieszaj starte warzywa, dodaj wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.4.Na patelni rozgrzej część
oleju, następnie smaż placki na średnim ogniu. Mogą się trochę rozwalać, ale łatwo sobie z tym poradzić.5.Gotowe udekoruj
tymiankiem, możesz polać
jogurtem greckim lub domowym
sosem czosnkowym.SMACZNEGO!
