Wykonanie
Składniki:Ciasto:» 170g
mąki pszennej,» około 4 łyżki
wody,» 45g
masła,» 45g smalczyku roślinnego Smakowita pajda z
cebulką i
jabłkiem,» szczypta
soli.Farsz:» 200ml kwaśnej
śmietany,» 2
jajka,» szczypta
soli i
pieprzu.Dodatki (dowolność):»
pieczarki,»
papryka,»
żółty ser (np. gouda).1.
Mąkę, smalczyk i
masło zacieram ze sobą, następnie dodaję
sól i
wodę - wyrabiam ciasto.2. Rozwałkowane ciasto wykładam na blaszkę do tarty i wstawiam na 15 minut do rozgrzanego do 200°C piekarnika.3.
Śmietankę łączę z
jajkami, doprawiam szczyptą
soli i
pieprzu a następnie krótko miksuję (można ubić widelcem).4. Na upieczone ciasto wylewam masę jajeczną, dodaję ublubione dodatki i wstawiam do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 25 minut.Ślinka cieknie już na sam zapach :)Polecam :)
Przepis bierze udział w zabawie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .