Wykonanie
Zaczęła się szkoła, zbliża się także nowy rok akademicki, wiele osób staje przed dylematem "co jeść poza domem?". Właśnie z myślą o zapracowanych i uczących się osobach wprowadzam dziś na blogu nową
serię - lunchboxy. Jak się domyślacie, to będą po prostu szybkie, zdrowe i sycące posiłki w pudełku, do zabrania ze sobą gdziekolwiek macie ochotę. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, koniecznie kupcie kilka pudełek z przegródkami i bez, bo to naprawdę ułatwia sprawę. Nie ma nic gorszego niż głodzenie się cały dzień albo zapychanie drożdżówkami. Warto przygotować sobie jedzenie dzień wcześniej, a rano tylko zapakować w torbę. To zajmuje naprawdę chwilę, więc nie przyjmuję do wiadomości wymówek typu "nie mam czasu zdrowo jeść" :)Składniki (2 porcje):Puszka
tuńczyka w sosie własnym (170 g)5 małych
ziemniaków200 g
fasolki szparagowej1/2
cebuli5
pomidorków koktajlowychgarść
rukoli,
szpinaku lub mieszanki
sałat1 łyżka pestek dyni1 łyżka
oleju NIERAFINOWANEGO (z
solą i
pieprzem) lub
sosu winegret1.
Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Następnie przekrój na pół i ugotuj we wrzątku al'dente.2. W tym samym czasie ugotuj pokrojone w ćwiartki
ziemniaki.3. Na dno pojemnika wsyp
sałatę. Na to połóż
ziemniaki,
fasolkę i odsączonego
tuńczyka. Dodaj połówki
pomidorków i pokrojoną
cebulę. Posyp
pestkami dyni i
zieleniną, np.
pietruszką.4. W osobnym pojemniku (najlepiej sprawdzi się mały słoiczek po
przecierze pomidorowym lub deserku dla dzieci) przygotuj
olej lub
winegret. Polej dopiero bezpośrednio przed jedzeniem.Energia (1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik327 kcal23 g10 , 4 g42 , 5 g8 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)16 %46 %15 %16 %32 %