Wykonanie
Idzie jesień, robi się coraz chłodniej, można więc powoli zacząć korzystać z piekarnika. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na bezmięsny posiłek, na kolację (
solo lub z lekką
sałatą) lub obiad - (wtedy warto zjeść dodatkowo zupę lub kawałek mięsa/ryby). Do farszu zamiast jednego
jajka, możecie dodać odrobinę startej
mozzarelli - fajnie się zapiecze w piekarniku. I koniecznie upewnijcie się, że lubicie
kminek. To dość charakterystyczna
przyprawa. Jedna
papryka ma 359 kcal, makro znajdziecie jak zwykle w tabeli na końcu. Pamiętajcie, że
czerwona soczewica dość łatwo się rozgotowuje, dlatego postarajcie się nie przesadzić z duszeniem na patelni. Musicie zrobić to na tzw. wyczucie. Smacznego!Składniki:100 g
czerwonej soczewicywoda (lub jeszcze lepiej
bulion) do zalania
soczewicy2 średnie
papryki3
jajka1
cebula1 łyżeczka
kminkuszczypta
ostrej papryki1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżki
oleju1 łyżeczka
kolendrysól,
pieprzPrzygotowanie:1.
Soczewicę opłucz, wsyp do rondelka i zalej wrzącą
wodą lub
bulionem, tak żeby w całości ją zakryć. Odstaw do wystygnięcia.2. Na rozgrzanym
oleju podsmaż
kminek, a kiedy zacznie strzelać dodaj posiekaną
cebulę i smaż jeszcze kilka minut.3. Następnie dodaj
soczewicę i pozostałe
przyprawy. Duś kilka minut, następnie wbij 1
jajko i energicznie wymieszaj. Zdejmij z ognia.4. Z
papryk zetnij wierzchołki, usuń gniazda nasienne. Nafaszeruj je
soczewicą.
Papryki ułóż w żaroodpornym naczyniu, na dno nalej trochę
wody.5. Na wierzch
papryk wbij po 1
jajku, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekaj aż
jajko się zetnie, ok. 15-20 minut.6. Udekoruj
pieprzem i ulubioną
zieleniną, np.
szczypiorkiem lub
tymiankiem.Energia (1
papryka)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik359 kcal25 g13 g40 g9 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)18 %50 %18 , 5 %15 %36 %