ßßß Cookit - przepis na Mango i awokado w cytrynowym sosie.

Mango i awokado w cytrynowym sosie.

nazwa

Wykonanie

W zasadzie można powiedzieć, że mamy wiosnę na całego. Słońce świeci, kwiaty kwitną, ptaszki ćwierkają :) Słowem cudownie. To ostatni dzwonek, żeby pożegnać ciężkie, zimowe potrawy, na korzyść lekkich sałatek, chłodników, koktajli i innych kolorowych wynalazków. Moja propozycja na dziś to sałatka z mango i awokado. W znanej sieci marketów na literę T możecie teraz kupić mango za 3 zł, a awokado za 2 zł, także zachęcam Was do eksperymentów. Jeśli macie ochotę, możecie dorzucić rukolę lub szpinak, na pewno fajnie się wkomponuje.
Składniki (2 porcje):
1 dojrzałe (!) awokado
1 mango
5 truskawek
20 g orzechów włoskich (waga bez łupinek, około 5 sztuk)
1 łyżeczka ziaren sezamu (5 g)
Cytrynowy sos winegret:
1,5 łyżki oleju, najlepiej nierafinowanego (15 g)
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku
1. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj (jeśli robisz większa porcję, możesz zrobić to w zamkniętym słoiku, na zasadzie shakera)
2. Awokado i mango obierz, pokrój na plasterki.
3. Pokrój truskawki, również na plastry
4. Sezam i pokruszone orzechy delikatnie podpraż na suchej patelni
5. Owoce wymieszaj, polej sosem, posyp sezamem i orzechami. Najlepiej zjeść od razu.
Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
356 kcal
4 , 2 g
25 , 3 g
33 , 4 g
5 , 6 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
18 %
8 %
36 %
12 %
22 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/04/mango-i-awokado-w-cytrynowym-sosie.html