ßßß Cookit - przepis na Zimowa zupa krem z pieczonego kalafiora

Zimowa zupa krem z pieczonego kalafiora

nazwa

Wykonanie

Poza pastami do kanapek i curry to właśnie zupy lubię przygotowywać najbardziej. Wiem, że większość niewegetarian uważa, że bez mięsa nie ma dobrej zupy. To błąd! Podstawą każdej zupy jest dobry wywar z warzyw korzeniowych takich jak marchew, seler, pietruszka, pasternak oraz z cebuli lub pora. To podstawa. Mięso nie jest zupie do niczego potrzebne. Smaku nadadzą jej odpowiednio dobrane zioła - podstawowe jak ziele angielskie i liść laurowy oraz te odpowiednio dobrane do rodzaju zupy: majeranek np. w barszczu czy zupie fasolowej, tymianek w zupie cebulowej czy pomidorowej czy koperek w ogórkowej i kalafiorowej. Ale to tylko przykłady. Z ziołami w zupie (i nie tylko) można i należy eksperymentować, bo czasem z nietypowego połączenia może wyjść Wam niesamowicie smaczne danie :) takie jak rozgrzewająca, idealna na jesień i zimę, zupa z pieczonego kalafiora.
Składniki:
1 duży kalafior,
5 ząbków czosnku,
3 łyżki płatków drożdżowych,
1,5 l bulionu warzywnego,
1 łyżeczka tymianku,
1/2 łyżeczki białego pieprzu.
Potrzebne będą:
papier do pieczenia i blacha, blender, głębokie naczynie i garnek.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni w trybie termoobiegu.
Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z czosnku odkroić twardą końcówkę pozostawiając łupinę. Ułożyć na blaszce razem z kalafiorem.
Warzywa piec przez 30-35 minut. Powinny być miękkie. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły.
Gdy kalafior się upiecze, przełożyć go do głębokiego naczynia lub od razu do garnka, zalać bulionem i całość zblendować.
Czosnek obrać z łupin i dodać do zupy, kontynuować blendowanie.
Dodać płatki drożdżowe, tymianek i pieprz. Całość jeszcze raz zblendować.
Zmiksowaną masę przelać do garnka i zagotować. Doprawić do smaku solą.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2015/11/zimowa-zupa-krem-z-pieczonego-kalafiora.html