Wykonanie
Poza pastami do kanapek i
curry to właśnie zupy lubię przygotowywać najbardziej. Wiem, że większość niewegetarian uważa, że bez
mięsa nie ma dobrej zupy. To błąd! Podstawą każdej zupy jest dobry
wywar z warzyw korzeniowych takich jak
marchew,
seler,
pietruszka,
pasternak oraz z
cebuli lub
pora. To podstawa.
Mięso nie jest zupie do niczego potrzebne. Smaku nadadzą jej odpowiednio dobrane
zioła - podstawowe jak
ziele angielskie i
liść laurowy oraz te odpowiednio dobrane do rodzaju zupy:
majeranek np. w barszczu czy zupie fasolowej,
tymianek w zupie cebulowej czy pomidorowej czy
koperek w ogórkowej i kalafiorowej. Ale to tylko przykłady. Z
ziołami w zupie (i nie tylko) można i należy eksperymentować, bo czasem z nietypowego połączenia może wyjść Wam niesamowicie smaczne danie :) takie jak rozgrzewająca, idealna na jesień i zimę, zupa z pieczonego
kalafiora.
Składniki:1 duży
kalafior,5 ząbków
czosnku,3 łyżki
płatków drożdżowych,1,5 l
bulionu warzywnego,1 łyżeczka
tymianku,1/2 łyżeczki
białego pieprzu.Potrzebne będą:papier do pieczenia i blacha, blender, głębokie naczynie i garnek.
Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni w trybie termoobiegu.
Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Z
czosnku odkroić twardą końcówkę pozostawiając łupinę. Ułożyć na blaszce razem z
kalafiorem.Warzywa piec przez 30-35 minut. Powinny być miękkie. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły.Gdy
kalafior się upiecze, przełożyć go do głębokiego naczynia lub od razu do garnka, zalać
bulionem i całość zblendować.
Czosnek obrać z łupin i dodać do zupy, kontynuować blendowanie.Dodać
płatki drożdżowe,
tymianek i
pieprz. Całość jeszcze raz zblendować.Zmiksowaną masę przelać do garnka i zagotować. Doprawić do smaku
solą.
Smacznego!