ßßß Cookit - przepis na Toad in the hole.

Toad in the hole.

nazwa

Wykonanie

Toad in the hole ( w wolnym tłumaczeniu "ropucha w dziurze" ) - brytyjska klasyka !
Jest to nic innego jak kiełbaski zapiekane w cieście z ziołami.
Danie samo w sobie jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga wiele czasu, jest też bardzo sycące. W sam raz na jesienny posiłek ;)
Składniki :
* 210 ml mleka,
* 3 jajka,
* 100 g mąki,
* 5 dużych liści szałwii ( można pominąć ), drobno posiekanych,
* 4 gałązki tymianku ( można pominąć ), drobno posiekane,
* sól, pieprz,
* 1 większa cebula, pokrojona na osiem części,
* 6 małych ( około 10 cm długości każda ) surowych kiełbasek,
* 6 plastrów boczku,
* 1 łyżka oliwy,
Przygotowanie :
Wsyp mąkę do dużej szklaki i pojedynczo dodawaj jajka mieszając dokładnie za każdym razem.
Dolej mleko i mieszaj do czasu uzyskania masy bez grudek.
Dodaj musztardę, posiekane zioła i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.
Każdą kiełbaskę owiń plastrem boczku.
Do blaszki lub naczynia do pieczenia ( około 30 x 20 cm ) wlej oliwę i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - wybierz środkową półkę i zostaw miejsce na górze ( ciasto będzie rosło )
Kiedy olej się dobrze rozgrzeje ostrożnie włóż kiełbaski i cebulę do blaszki i piecz około około 15 minut - do czasu aż boczek się zrumieni.
Wyjmij ciasto z lodówki - powinno konsystencją przypominać te na naleśniki. Jeśli jest za żadkie dosyp odrobinę mąki, jeśli za rzadkie dolej trochę wody.
Otwórz piekarniki i wylej ciasto na kiełbaski. Zamknij i nie otwieraj ponownie przez kolejne 25 minut - ciasto będzie pięknie rosło.
Po 25 minutach ciasto powinno być ładnie wyrośnięte i brązowe - jeśli nie jest daj mu jeszcze kilka minut w piekarniku.
Podawaj z pure z groszku i pieczonymi warzywami lub z pure z ziemniaków i sosem z karmelizowanej cebuli.
WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2015/11/toad-in-hole.html