Wykonanie
Toad in the hole ( w wolnym tłumaczeniu "ropucha w dziurze" ) - brytyjska klasyka !Jest to nic innego jak
kiełbaski zapiekane w cieście z
ziołami.Danie samo w sobie jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga wiele czasu, jest też bardzo sycące. W sam raz na jesienny posiłek ;)
Składniki :* 210 ml
mleka,* 3
jajka,* 100 g
mąki,* 5 dużych liści
szałwii ( można pominąć ), drobno posiekanych,* 4 gałązki
tymianku ( można pominąć ), drobno posiekane,*
sól,
pieprz,* 1 większa
cebula, pokrojona na osiem części,* 6 małych ( około 10 cm długości każda ) surowych kiełbasek,* 6 plastrów
boczku,* 1 łyżka
oliwy,
Przygotowanie :Wsyp
mąkę do dużej szklaki i pojedynczo dodawaj
jajka mieszając dokładnie za każdym razem.Dolej
mleko i mieszaj do czasu uzyskania masy bez grudek.Dodaj
musztardę, posiekane
zioła i przypraw do smaku
solą i
pieprzem.Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.Każdą
kiełbaskę owiń plastrem
boczku.Do blaszki lub naczynia do pieczenia ( około 30 x 20 cm ) wlej
oliwę i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - wybierz środkową półkę i zostaw miejsce na górze ( ciasto będzie rosło )Kiedy
olej się dobrze rozgrzeje ostrożnie włóż
kiełbaski i
cebulę do blaszki i piecz około około 15 minut - do czasu aż
boczek się zrumieni.Wyjmij ciasto z lodówki - powinno konsystencją przypominać te na naleśniki. Jeśli jest za żadkie dosyp odrobinę
mąki, jeśli za rzadkie dolej trochę
wody.Otwórz piekarniki i wylej ciasto na
kiełbaski. Zamknij i nie otwieraj ponownie przez kolejne 25 minut - ciasto będzie pięknie rosło.Po 25 minutach ciasto powinno być ładnie wyrośnięte i brązowe - jeśli nie jest daj mu jeszcze kilka minut w piekarniku.Podawaj z
pure z
groszku i pieczonymi warzywami lub z
pure z
ziemniaków i sosem z karmelizowanej
cebuli.WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )