ßßß Cookit - przepis na Sernik staropolski

Sernik staropolski

nazwa

Wykonanie

Sernik z tradycją, klasyk wśród klasyków,
zarówno pod względem składników, jak i sposobu przygotowania.
Z tradycyjnym wyrastaniem i klasycznym opadaniem.
Bez spodu, bez polewy,
prosty, szybki, pyszny, wilgotny, z dobrze przypieczoną skórką ♥
U mnie pozycja obowiązkowa w każde święta.
Składniki: (na formę 22x22 cm lub tortownicę 24-25 cm)
1 kg twarogu dwukrotnie mielonego (z twarogów wiaderkowych polecam tylko Piątnicę)
6 jajek
100 g masła
180 g śmietany 18 %
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki maki ziemniaczanej lub budyń waniliowy (proszek)
cukier waniliowy 16 g
50 g rodzynek
skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuścić i wystudzić. Rodzynki zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i osuszyć.
Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Partiami dodawać ser i śmietanę, miksując na średnich obrotach. Cienkim strumieniem wlewać masło, dodać budyń, a następnie skórkę z cytryny i rodzynki (można je dodatkowo wymieszać z łyżeczką mąki, by nie opadały na spód sernika). Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. dodać do masy serowej i wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 C przez 60 minut bez termoobiegu. Piekarnik wyłączyć, ale drzwiczek nie otwierać jeszcze przez 10 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem doprowadzić do temeratury pokojowej.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/11/Sernik-staropolski.html