Wykonanie
Wiecie, że lubię proste obiady... ten właśnie do takich się zalicza!os świetnie pasuje do wszystkiego, od
ziemniaków po
kasze :)U nas z kopytkami i pyszn ą surówką z
marchwi i
jabłka ( przepis TUTAJ ).
Składniki :* 400 g
polędwicy wieprzowej,* 1 łyżeczki
słodkiej papryki,* 1/2 łyżeczki
pikantnej papryki,* 1/2 łyżeczki suszonego
tymianku,* 1/3 szklanki
mąki.* łyżki
oliwy do smażenia,* 1 duża
cebula,* 1
kostka rosołowa ( użyłam dwóch domowych z tego przepisu ),* 1
liść laurowy,* 2
ziela angielskie,* 3 ziarna
pieprzu,
Przygotowanie :
Polędwice opłucz i pokrój w plastry grubości około 1 centymetra.Ułóż je płasko na desce i roznieć pięścią, przypraw
solą,
pieprzem,
papryką i
tymiankiem.
Mięso obtocz w
mące.Na dużej patelni dobrze rozgrzej
oliwę i podsmaż
polędwice na złoty kolor z obu stron.Przełóż do garnka i zalej wrzątkiem tak aby zakrył
mięso.Dodaj
kostkę rosołową,
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz.Na tej samej patelni podsmaż
cebulę aż zmięknie, dodaj do
mięsa.Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 45 minut, raz na jakiś czas mieszając, do czasu aż
mięso będzie miękkie.W razie potrzeby dodaj
wody.WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )