Wykonanie
Przepisów na drożdżówki już się kilka zebrało i znajdziecie je TUTAJ .Dzisiaj kolejne, pyszne i chyba moje ulubione ( konkurują z tymi z
makiem ) ;)Świetnie pasują na śniadanie z
kubkiem czegoś gorącego ! Nie ważne czy to w domu, w szkole czy w pracy :)Tak jak przy poprzednich podaje dwie wersje przepisu : dla cierpliwych i dla tych troszkę mniej :) z obu wychodzą!
Składniki : ( na 10 dużych drożdżówek )* 250 ml
mleka,* 40 g
drożdży,* 500 g
mąki, plus do podsypania,* 2 łyżeczki
cukru wanilinowego,* 3
jajka,* 50 g
masła, rozpuszczonego,* 1
budyń waniliowy lub
śmietankowy,* 300 ml
mleka,
* po wyrastaniu, chwilkę przed zrobieniem dołeczków ;)Przygotowanie :W minimum pół litrowym naczyniu przygotuj zaczyn.W 250 ml ciepłego
mleka rozpuść dwie łyżki
cukru, dwie łyżki
mąki i pokruszone
drożdże.Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W wersji przyspieszonej wstaw do nagrzanego do 40 stopni Celsjusza piekarnika i zostaw na około 5 minut ( uważaj bo może wykipieć ).Pozostałą
mąkę przesiej do miski razem z
cukrem wanilinowym, dodaj dwa
jajka, 50 g rozpuszczonego i przestudzonego
masła a także powstały zaczyn. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto - w razie gdyby było zbyt klejące dodaj
mąki.Ciasto przełóż do miski wysmarowanej
oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W wersji przyśpieszonej wstaw miskę do piekarnika ( 40 stopni ) na około 10-15 minut.Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokąt o bokach 20x30cm i grubości około 1 cm - będzie to bardzo łatwe.Potnij wzdłuż dłuższego brzegu na paski o szerokości 1 cm.Dwa paski
zwiń wokół własnej osi ( powinny wyglądem przypominać śrubę ) a następnie zawiń w około formując drożdżówki.Ułóż na papierze do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut - szybka wersja do piekarnika ( 40 stopni ) na 5 minut.W
między czasie ugotuj
budyń ( zamiast 500 ml
mleka dodaj 300 ) i ostudź.W wyrośniętych drożdżówkach na samym środku delikatnie zrób wgłębienia. Do dołeczków nakładaj po łyżce półtorej budyniu.Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym
jajkiem.Drożdżówki możesz posypać kruszonką lub po upieczeniu polać lukrem.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 12-15 minut - do czasu aż brzegi ładnie się zarumienią.
* już z
budyniem i kruszonką przed pieczeniemWERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )