Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Sernik z
budyniem,
żurawiną i ...
Golonka z zapiekaną
kapustą »Pyszny chlebek bez ziaren na
mące chlebowej i drożdżach świeżych.Nie ma nic smaczniejszego niż
pieczywo jeszcze ciepłe z pieca, do tego chrupiąca skórka i nasze podniebienie ma jak w bajce :) Chlebek będzie z foremki prostokątnej.Składniki:
mąka chlebowa typ 750 500 g
woda ciepła 300 ml
drożdże świeże 30 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 1 łyżkaWykonanie:Do misy wsypujemy przesianą
mąkę z
solą.
Drożdże rozrabiamy w szklance ciepłej
wody z
cukrem. Rozrobione
drożdże przelewamy do wgłębienia w
mące i delikatnie mieszamy łyżką tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy przykryte ściereczka na 15-20 minut.
Drożdże nam pięknie wyrosły, dodajemy pozostałą ciepłą
wodę i
olej, wyrabiamy energicznie ciasto koło 20 minut.Zostawiamy w misce do wyrośnięcia na godzinkę. Po godzinie zagniatamy ciasto koło 10 minut tylko i przekładamy do formy keksowej obsypanej
mąką. Ciasto zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia . Smarujemy wierzch
woda i wstawiamy do nagrzanego pieca do 220 stopni. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach
potem zmniejszamy do 200 i jeszcze koło 30 minut trzymamy w piecu. Po wyjęciu i przestudzeniu można śmiało jeść .
czwartek, 26 listopada 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter