ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na drożdżach świeżych

Chleb pszenny na drożdżach świeżych

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Sernik z budyniem, żurawiną i ...
Golonka z zapiekaną kapustą »
Pyszny chlebek bez ziaren na mące chlebowej i drożdżach świeżych.Nie ma nic smaczniejszego niż pieczywo jeszcze ciepłe z pieca, do tego chrupiąca skórka i nasze podniebienie ma jak w bajce :) Chlebek będzie z foremki prostokątnej.
Składniki:
mąka chlebowa typ 750 500 g
woda ciepła 300 ml
drożdże świeże 30 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
Wykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z solą. Drożdże rozrabiamy w szklance ciepłej wody z cukrem. Rozrobione drożdże przelewamy do wgłębienia w mące i delikatnie mieszamy łyżką tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy przykryte ściereczka na 15-20 minut. Drożdże nam pięknie wyrosły, dodajemy pozostałą ciepłą wodę i olej, wyrabiamy energicznie ciasto koło 20 minut.Zostawiamy w misce do wyrośnięcia na godzinkę. Po godzinie zagniatamy ciasto koło 10 minut tylko i przekładamy do formy keksowej obsypanej mąką. Ciasto zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia . Smarujemy wierzch woda i wstawiamy do nagrzanego pieca do 220 stopni. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach potem zmniejszamy do 200 i jeszcze koło 30 minut trzymamy w piecu. Po wyjęciu i przestudzeniu można śmiało jeść .
czwartek, 26 listopada 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/11/Chleb-pszenny-na-drozdzach-swiezych.html