ßßß
Myślę sobie że fajnie jest mieć taki prosty i mało skomplikowany przepis na bułeczki. Wieczorem wystarczy zagnieść ciasto, włożyć do lodówki a rano upiec.Składniki:500 g mąki pszennej chlebowej typ. 7504 łyżki oleju1 łyżeczka soli1/4 L letniej wody50 g drożdży1 łyżka cukruDo szklanki wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i chwile czekamy. Następnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy.W misce mieszamy mąkę, sól, olej, wodę i na koniec dodajemy drożdże. Zagniatamy około 5 minut do momentu aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk i do miski( konsystencja ciasta jest zbita i twardawa). Przykrywamy i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia wygnieść ciasto i podzielić na 12 małych bułeczek albo jeśli chcemy 8 dużych. Układamy na natłuszczonej foremce, lekko natłuszczamy wierzch olejem albo rozpuszczonym masłem. Na wierzchu robimy niewielkie nacięcie nożem albo nożyczkami. Odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 225*C. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać mąką, sezamem, makiem. Pieczemy około 15-20 minut ( do ze złocenia się skórki). Studzimy na kratce.Bułeczki zaraz po upieczeniu są twardawe dopiero jak lekko przestygną zrobią się mięciutkie.* Możemy wykorzystać zwykłą mąkę pszenną albo pełnoziarnistą
Źródło