Wykonanie
Ciastka są typowym przysmakiem Bożonarodzeniowym. Pachną
cynamonem i
wanilią, a ich cudowny, korzenny aromat nadaje podczas pieczenia specyficzny zapach, kojarzący się ze świętami. W ich składzie nie uwzględnia się
miodu, przez co
ciastka można jeść od razu, nie są twarde. Na grudniowy wieczór, w towarzystwie
herbaty rozgrzewającej z
imbirem i
kardamonem sprawdzają się znakomicie!Przepis pochodzi z mojego bloga (nellyyx.blogspot.com)Składniki:500g
mąki2
jajka200g
masła200g
cukru pudru i ok 2dag do posypania2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
cukru waniliowegoprzyprawa korzenna (ilość wedle własnego gustu)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Lekko rozpuszczamy
masło, dodajemy do niego
cukier puder,
przyprawę korzenną,
cynamon,
wanilię i mieszamy. Następnie dodajemy
jajka i dalej mieszamy. Później dorzucamy pozostałe składniki. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm i wycinamy
ciastka o dowolnym kształcie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni. Ostudzone posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego! :)