ßßß Cookit - przepis na KLUSKI ŚLĄSKIE

KLUSKI ŚLĄSKIE

nazwa

Wykonanie

Akcja Gotujemy po polsku zmobilizowała mnie do sięgnięcia po „Album polskich smaków” Piotra Bikonta, który wygrałam w wiosennym konkursie na stronie Smaki Wrocławia. Kluski śląskie robiłam dawno temu, rolady i modra kapustę niedawno i one są już na blogu – rolady, czyli zrazy zawijane tutaj, natomiast zasmażana modra kapusta tutaj .
Ten pyszny śląski obiad dedykuję wszystkim licznie odwiedzającym mojego bloga gościom ze Śląska ( na mapie odwiedzin wg. Google Analytics na Śląsku jest bardzo gęsto).
około 1, 5 kg ugotowanych ziemniaków
1/4 ich objętości mąki ziemniaczanej
sól do smaku
Ziemniaki gotujemy ( ja ugotowałam w mundurkach i obrałam, ale można ugotować obrane, jak do obiadu) i rozgniatamy dokładnie ugniataczką albo przeciskamy przez praskę. Wyjmujemy 1/4 masy , przekładamy na górę miski i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy razem z tymi odłożonymi, jeszcze ciepłe, na gładka masę. Można dosolić do smaku, jeśli nie, to trzeba mocniej posolić wodę, w której się będą gotowały.
Z masy toczymy kulki wielkości małego ziemniaka i w każdej robimy palcem dziurkę u góry. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3-5 minut od zagotowania. Wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową na sito, odsączamy .
Podajemy najczęściej z roladami i zasmażaną modrą kapustą, polewając sosem, szczególnie w dziurki . Smakują właściwie z każdym sosem, a nawet polane stopionym boczkiem z cebulą. Wegetarianie i weganie jedzą je chętnie w towarzystwie warzyw. Kluski są pyszne.
Z tej porcji wyszło mi ich 20. Klasyczny śląski obiad bardzo nam smakował i dostałam polecenie, ze skoro sobie o tych kluskach przypomniałam, to mam je robić częściej…
Dodaję je do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia .
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/kluski-slaskie-do-rolad-i-modrej-kapusty