Wykonanie
Akcja Gotujemy po polsku zmobilizowała mnie do sięgnięcia po „Album
polskich smaków” Piotra Bikonta, który wygrałam w wiosennym konkursie na stronie Smaki Wrocławia. Kluski śląskie robiłam dawno temu, rolady i modra
kapustę niedawno i one są już na blogu – rolady, czyli zrazy zawijane tutaj, natomiast zasmażana modra
kapusta tutaj .Ten pyszny śląski obiad dedykuję wszystkim licznie odwiedzającym mojego bloga gościom ze Śląska ( na
mapie odwiedzin wg. Google Analytics na Śląsku jest bardzo gęsto).około 1, 5 kg ugotowanych
ziemniaków1/4 ich objętości
mąki ziemniaczanejsól do smaku
Ziemniaki gotujemy ( ja ugotowałam w mundurkach i obrałam, ale można ugotować obrane, jak do obiadu) i rozgniatamy dokładnie ugniataczką albo przeciskamy przez praskę. Wyjmujemy 1/4 masy , przekładamy na górę miski i w puste miejsce wsypujemy
mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy razem z tymi odłożonymi, jeszcze ciepłe, na gładka masę. Można dosolić do smaku, jeśli nie, to trzeba mocniej posolić
wodę, w której się będą gotowały.Z masy toczymy kulki wielkości małego
ziemniaka i w każdej robimy palcem dziurkę u góry. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3-5 minut od zagotowania. Wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową na sito, odsączamy .Podajemy najczęściej z roladami i zasmażaną modrą
kapustą, polewając sosem, szczególnie w dziurki . Smakują właściwie z każdym sosem, a nawet polane stopionym
boczkiem z
cebulą. Wegetarianie i weganie jedzą je chętnie w towarzystwie warzyw. Kluski są pyszne.Z tej porcji wyszło mi ich 20. Klasyczny śląski obiad bardzo nam smakował i dostałam polecenie, ze skoro sobie o tych kluskach przypomniałam, to mam je robić częściej…Dodaję je do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia .Smacznego !