Wykonanie
Co odróżnia tę grochówkę od polskiej? Nie musi być na wędzonce i dodaje się do niej inne
przyprawy:
tymianek,
imbir i
musztardę.Nie bez powodu zdecydowałam się na publikację tego przepisu właśnie dzisiaj. Właśnie w czwartki tradycyjnym Szwedzkim obiadem jest zupa grochowa oraz naleśniki z
dżemem, o czym wyczytałam w VII części sagi kryminalnej Camilli Läckberg Latarnik :„Spojrzał na zegarek, była już
pora lunchu. Apetyt od dawna mu nie dopisywał, ale wiedział, że musi jeść. Dziś czwartek. To znaczy, że w restauracji Källaren podają grochówkę i naleśniki . Może mu się uda trochę w siebie wcisnąć.”Wieczorem zapraszam na szwedzkie naleśniki pannkakor 😉
Składniki na 4 porcje:500 g
grochu żółtego (najlepiej w całości)2 litry
wody500 g
boczku wędzonego1 duża
marchewka1 duża
cebula1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczka
imbiru mielonego1/4 łyżeczki
pieprzusól (z umiarem, gdy gotujemy
wędzony boczek)4 łyżeczki
musztardy gruboziarnistej
natka pietruszki do dekoracjiInspirowałam się przepisem znalezionym na TEJ stronie.1.
Groch przesypujemy do ok. 3 litrowego garnka. Zalewamy
wodą i zostawiamy na noc pod przykryciem, aby się namoczył.2. Następnego dnia nie odlewamy
wody, w jakiej moczył się
groch, ale zagotowujemy całość Dodajemy
boczek w całości, posiekaną
cebulę i pokrojoną w kostkę lub półplasterki
marchewkę. Gotujemy ok. 40 minut mieszając co jakiś czas, aby
groch się nie przypalił.3. Wyjmujemy z zupy
boczek, studzimy, na tyle aby można było go pokroić.4. Jeśli gotujemy grochówkę z
grochu łuskanego, pomijamy ten krok. Jeśli natomiast gotujemy z całego
grochu, wówczas ok. 1/3 zupy przelewamy do blendera i miksujemy. Pomoże to zagęścić zupę.5. Dodajemy z powrotem do zupy zmiksowaną część i pokrojony w kostkę
boczek.6. Przyprawiamy
tymiankiem,
imbirem,
pieprzem i
solą.7. Nakładamy porcje na talerze, mieszamy z łyżeczką
musztardy i dekorujemy
natką pietruszki (to już taki polski zwyczaj).Przepis dodaję do akcji
Maggie Literatura na talerzu oraz mojej Kuchnia skandynawska 2013