Wykonanie
Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a efekt pozytywnie zaskakuje wszystkich. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę na kanapki, która jak pisze Paweł Loroch „wbrew ewentualnym obawom, świetnie wypada w towarzystwie”, zatem znakomicie nadaje się na imprezową przystawkę.Przepis pochodzi z książki Pawła Lorocha Kuchnia portugalska . Wprowadziłam jedynie zmiany w ilości dodawanego
majonezu i
oliwy.To już drugi przepis kuchni portugalskiej, jaki pojawił się u mnie na blogu. Zapraszam też na klasyczną zupę caldo verde .
Składniki:2 puszki sardynek w
oliwie (dobrej jakości)2 małe
cebulepęczek
natki pietruszki2 łyżki
majonezu1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz1/2 łyżeczki słodkiej mielonej
paprykitosty do podania1.
Cebule obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy chwilę w blenderze (nie może być zmiksowana na papkę).2. Do
cebuli dokładamy
sardynki wraz z zalewą oraz porwaną nieco
natkę. Znów bardzo krótko miksujemy (w paście muszą być widoczne wszystkie składniki).3. Dodajemy
majonez,
oliwę,
sól,
pieprz oraz
słodką paprykę. Mieszamy dokładnie łyżką.4. Schładzamy w lodówce do czasy podania i podajemy z tostami lub grzankami.