ßßß
 
            
         Składniki:1 duży por70 dag cukinii1,5 łyżki masła2,5 łyżki mąki1 l bulionu drobiowo-warzywnego1 łyżka świeżo posiekanej bazylii/1 łyżeczka suszonej1/3 szklanki gęstej śmietanynatka pietruszkisól, pieprz1. Por pokroić w plastry, smażyć kilka minut na rozgrzanym w garnku maśle.2. Cukinii nie obierać ze skórki, oczyścić jedynie z nasion jeśli mamy starszy egzemplarz. Pokroić w kostkę.3. Dorzucić do pora i smażyć jeszcze 3 minuty.4. Posypać mąką, wlać powoli (mieszając) bulion.5. Dodać bazylię, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut.6. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Zmiksować na krem.7. Posypać natką pietruszki.Zupa ta jest bardzo delikatna, polecam więc zrobić do niej grzanki czosnkowe lub serowe.
Składniki:1 duży por70 dag cukinii1,5 łyżki masła2,5 łyżki mąki1 l bulionu drobiowo-warzywnego1 łyżka świeżo posiekanej bazylii/1 łyżeczka suszonej1/3 szklanki gęstej śmietanynatka pietruszkisól, pieprz1. Por pokroić w plastry, smażyć kilka minut na rozgrzanym w garnku maśle.2. Cukinii nie obierać ze skórki, oczyścić jedynie z nasion jeśli mamy starszy egzemplarz. Pokroić w kostkę.3. Dorzucić do pora i smażyć jeszcze 3 minuty.4. Posypać mąką, wlać powoli (mieszając) bulion.5. Dodać bazylię, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut.6. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Zmiksować na krem.7. Posypać natką pietruszki.Zupa ta jest bardzo delikatna, polecam więc zrobić do niej grzanki czosnkowe lub serowe.