Wykonanie
Troszkę się martwię, bo moja akcja Kuchnia skandynawska nie cieszy się dużą popularnością. Mam nadzieję, że obmyślacie przepisy, gotujecie i jeszcze po prostu nie wstawiliście przepisów na blogiCiekawa jestem jakie potrawy przygotujecie. Dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo szybką do zrobienia zupkę jaką znalazła w książce Teresy Cichowicz-Porady Kuchnia Skandynawska, s. 42. Z działu „Zupy” chciałabym jeszcze przygotować duńską zupę z
porów, duńską zupę
szczypiorkową oraz zupę na jesienny wieczór. Mam nadzieję, że zdążę 😉
Składniki:1 duży
por70 dag
cukinii1,5 łyżki
masła2,5 łyżki
mąki1 l
bulionu drobiowo-warzywnego1 łyżka świeżo posiekanej bazylii/1 łyżeczka suszonej1/3 szklanki gęstej
śmietanynatka pietruszkisól,
pieprz1.
Por pokroić w plastry, smażyć kilka minut na rozgrzanym w garnku
maśle.2.
Cukinii nie obierać ze skórki, oczyścić jedynie z nasion jeśli mamy starszy egzemplarz. Pokroić w kostkę.3. Dorzucić do
pora i smażyć jeszcze 3 minuty.4. Posypać
mąką, wlać powoli (mieszając)
bulion.5. Dodać
bazylię, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut.6. Dodać
śmietanę,
sól i
pieprz. Zmiksować na krem.7. Posypać
natką pietruszki.Zupa ta jest bardzo delikatna, polecam więc zrobić do niej grzanki
czosnkowe lub
serowe.