ßßß Cookit - przepis na SKANDYNAWSKA ZUPA Z CUKINII

SKANDYNAWSKA ZUPA Z CUKINII

nazwa

Wykonanie

Troszkę się martwię, bo moja akcja Kuchnia skandynawska nie cieszy się dużą popularnością. Mam nadzieję, że obmyślacie przepisy, gotujecie i jeszcze po prostu nie wstawiliście przepisów na blogi
Ciekawa jestem jakie potrawy przygotujecie. Dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo szybką do zrobienia zupkę jaką znalazła w książce Teresy Cichowicz-Porady Kuchnia Skandynawska, s. 42. Z działu „Zupy” chciałabym jeszcze przygotować duńską zupę z porów, duńską zupę szczypiorkową oraz zupę na jesienny wieczór. Mam nadzieję, że zdążę 😉
Składniki:
1 duży por
70 dag cukinii
1,5 łyżki masła
2,5 łyżki mąki
1 l bulionu drobiowo-warzywnego
1 łyżka świeżo posiekanej bazylii/1 łyżeczka suszonej
1/3 szklanki gęstej śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz
1. Por pokroić w plastry, smażyć kilka minut na rozgrzanym w garnku maśle.
2. Cukinii nie obierać ze skórki, oczyścić jedynie z nasion jeśli mamy starszy egzemplarz. Pokroić w kostkę.
3. Dorzucić do pora i smażyć jeszcze 3 minuty.
4. Posypać mąką, wlać powoli (mieszając) bulion.
5. Dodać bazylię, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut.
6. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Zmiksować na krem.
7. Posypać natką pietruszki.
Zupa ta jest bardzo delikatna, polecam więc zrobić do niej grzanki czosnkowe lub serowe.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/10/28/skandynawska-zupa-z-cukinii