ßßß Cookit - przepis na Purée z kalafiora

Purée z kalafiora

nazwa

Wykonanie

Jeśli znudziło się Wam klasyczne purée ziemniaczane jako dodatek do obiadu, polecam Wam purée z kalafiora. Świetnie smakuje także podsmażone na patelni na drugi dzień.
Składniki:
1 średni kalafior bez głąba
4 ziemniaki
1/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
kilka gałązek koperku
Ok. 3 litrowy garnek napełniamy wodą do 2/3 wysokości, wstawiamy na gaz i zagotowujemy z dodatkiem soli. Do wrzącej wody wrzucamy obrane ziemniaki, gotujemy 8 minut. Następnie dorzucamy podzielonego na różyczki kalafiora – gotujemy razem z ziemniakami ok. 15 minut. Odcedzamy, odparowujemy. Dodajemy do garnka masło i mleko. Ubijamy razem na niezbyt gładką masę. Wykładamy na talerze i posypujemy posiekanym koperkiem. Purée z kalafiora idealnie smakuje z jajkiem sadzonym i mizerią.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/07/28/puree-z-kalafiora