Wykonanie
Jeśli znudziło się Wam klasyczne purée ziemniaczane jako dodatek do obiadu, polecam Wam purée z
kalafiora. Świetnie smakuje także podsmażone na patelni na drugi dzień.
Składniki:1 średni
kalafior bez głąba4
ziemniaki1/4 szklanki
mleka2 łyżki
masła1/2 łyżeczki
solikilka gałązek
koperkuOk. 3 litrowy garnek napełniamy
wodą do 2/3 wysokości, wstawiamy na gaz i zagotowujemy z dodatkiem
soli. Do wrzącej
wody wrzucamy obrane
ziemniaki, gotujemy 8 minut. Następnie dorzucamy podzielonego na różyczki
kalafiora – gotujemy razem z
ziemniakami ok. 15 minut. Odcedzamy, odparowujemy. Dodajemy do garnka
masło i
mleko. Ubijamy razem na niezbyt gładką masę. Wykładamy na talerze i posypujemy posiekanym
koperkiem. Purée z
kalafiora idealnie smakuje z
jajkiem sadzonym i mizerią.