Wykonanie
Powiem szczerze, wymyśliłam ją na konkurs, Wybory Kulinarnego Bloga Roku, gdzie zadanie brzmiało "Wykwintny jak
ziemniak"...I co? Nico! Wyszła obłędnie dobra... ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie...A te smażone listki
szałwii, mówię Wam - obłędne!!!Składniki dla 4 osób:6 średnich
ziemniakówpół średniego
kalafiora1/3 kostki
masła niesolonegolitr
mleka 3,2%1/4 łyżeczki
solilistki
szałwiiObranego i pokrojonego w kostkę
ziemniaka oraz podzielonego na cząstki
kalafiora podsmażyłam na połowie
masła. Wlałam
mleko i gotowałam ok. 15 minut.
Potem zmiksowałam, posoliłam do smaku i podałam zupę udekorowaną czipsami szałwiowymi i pokropioną
masłem szałwiowym.A jak zrobić czipsy
szałwiowe - to proste wystarczy na
maśle usmażyć listki
szałwii na chrupko...A zagłosować na mój przepis można TUTAJ .Smacznego!