Wykonanie
Wczoraj obiecałam lekkie danie obiadowe na upalny dzień, więc dotrzymuję słowa. Kilka dni temu musiałam zrobić szybko obiadek bez wcześniejszych zakupów i przygotowań. Ponieważ zawsze mam w spiżarce
makaron i
pomidory krojone w puszcze, postanowiłam przyrządzić pyszne bezmięsne spaghetti. Znalazłam jeszcze słoiczek
kaparów, które uszlachetniły smak sosuSkładniki na 2 osoby:200 g
makaronu spaghettipuszka
pomidorów krojonych2 łyżki
kaparówcebula3 ząbki
czosnkułyżka
bazyliioliwa z oliwek100 g
sera żółtegoMakaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Siekamy
cebulę i
czosnek i podsmażamy na
oliwie. Następnie dodajemy 2 łyżki
kaparów. Smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy
pomidory, dodajemy łyżkę
bazylii. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.Odcedzony
makaron wykładamy na talerze. Formujemy w kształt gniazd i na środek wlewamy sos. Posypujemy tartym
żółtym serem.Jeśli ktoś ma jednak ochotę na
mięsne spaghetti polecam inny mój przepis, który znajdziecie tutaj.Przepis dodaję do akcji Viva la pasta 2.