Wykonanie
Kiedyś
owoce morza były mi obce i zawsze myślałam, że nie są zbyt smaczne. Miałam okazję spróbować ich podczas urlopu w Chorwacji i muszę przyznać, że przekonałam się co do niektórych.
Krewetki należą do tych mniej lubianych przeze mnie, jednak mój mężczyzna bardzo je lubi, więc sprawiłam mu tą przyjemność i przygotowałam
makaron z
krewetkami w
pomidorowym sosie. Dodam, że jest to dopiero drugi raz, kiedy przygotowuję
owoce morza - za pierwszym razem również były to
krewetki w sosie, które zostały wtedy przeze mnie źle przygotowane. Teraz wyszło całkiem nieźle:)Potrawę przygotowuje się bardzo szybko i nie jest skomplikowana .
Do przygotowania użyłam:- 250 g mrożonych
krewetek-
pomidory w puszce krojone- 2 ząbki
czosnku- świeża
bazylia- łyżka
oliwy z oliwek- 250 g
makaronu spaghetti-
ser żółty do posypania(niekoniecznie)1.
krewetki rozmrażamy2.
makaron gotujemy w osolonej wodzie3.
czosnek drobno siekamy i podsmażamy na
oliwie4. wrzucamy do
czosnku pomidory i dusimy pod przykryciemokoło 5 minut.5. dodajemy
krewetki oraz posiekaną
bazylię i gotujemy podprzykryciem tylko chwilę (około 5 minut) ponieważ długo
gotowane krewetki robią się gumowate6. gotowy sos doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, ewentualniedodajemy jeszcze
bazylii świeżej lub suszonej.Do sosu wrzucamy ugo towany ma karon i mieszamy.Gotowe :)