ßßß
Składniki:3 filety z mintaja lub innej białej ryby morskiej1 marchewka2 łodygi selera naciowego100 g groszku zielonego mrożonegoduża śmietana 12%3 łyżki chrzanu1 łyżka mąki ziemniaczanejnatka pietruszkisok z 1/2 cytrynyczosnek suszony, pieprz, sólDno naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonym w plasterki selerem i marchewką. Posypujemy groszkiem.
Na wierzch kładziemy pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne – posolone, doprawione pieprzem i czosnkiem. Posypujemy natką pietruszki.
Przygotowujemy sos chrzanowy. Mieszamy śmietanę z chrzanem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Polewamy nim rybę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy godzinę.
Podajemy z pieczonymi nacinanymi ziemniakami. Zainspirowana przepisem Bogusi postanowiłam jak najszybciej wypróbować go u siebie. Przepis podam w oddzielnym wpisie.
Dodaję ten przepis do akcji Ryby!
Zestawienie moich przepisów na Wielkanoc: