Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKILeczo było pierwszą potrawą jaką nauczyłam się przygotowywać. Myślę, że gdyby pozwolono mi urzędować w kuchni, to już w wieku 7 lat mogłam samodzielnie je przygotować. Kto mnie nauczył? Moja kochana babcia Danusia. Pamiętam jak przyrządzałyśmy je razem podczas pobytu na letnisku w Stróży koło Wiśniowej Góry pod Łodzią. Nieodzownym składnikiem tego lecza była
cukinia. Babcia przygotowywała mnóstwo słoików z leczem na zimę. Układała w weckach warstwy
papryki,
cukinii i
pomidorów. Wszystkie warzywa pochodziły z działki ś.p. dziadka Miecia, który prowadził tam istną plantację. W sezonie zaopatrywał całą rodzinkę w świeże
warzywa i owoce. Tyle wspomnień…To dzięki dziadkowi stałam się miłośniczką
ogórków kiszonych. Takich
ogórków, jakie on kisił, nie robi nikt.Składniki na 4 porcje lecza mopsowego:duża
cukinia lub dwie mniejsze3
papryki5
pomidorów2
cebulelaska
kiełbasy20 dkg
boczku parzonegołyżka
koncentratu pomidorowegopieprz mielony kolorowypół łyżeczki
chiliząbek
czosnkuKroimy w kostkę wszystkie składniki. Najpierw dusimy przez 20 minut
paprykę (ja używam
czerwonej papryki, ale można użyć różnokolorowej). W międzyczasie podsmażamy na patelni
boczek i
kiełbasę. Do garnka z
papryką dorzucamy
cukinię i podsmażony
boczek i
kiełbasę, po 15 minutach dorzucamy
cebulę. Dodajemy
przyprawy,
koncentrat pomidorowy. Potrawa nie wymaga dodatku
soli, albowiem sam
boczek i
kiełbasa nadają już jej lekko słony smak. Na samym końcu wrzucamy
pomidory, gotujemy 2 minuty i danie jest gotowe.