ßßß Cookit - przepis na Leczo pepperoni

Leczo pepperoni

nazwa

Wykonanie

niedziela, 11 Grudzień 2011, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Leczo pepperoni
Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw. Można ją przygotować na wiele sposobów, faszerowaną, grillowaną, pieczoną, z mięsem, serem, z innymi warzywami. Na słodko i na pikantnie. Dziś coś bardzo ostrego. Zapraszam na leczo pepperoni.
Składniki:
5 kolorowych papryk
1 papryczka chili
20 dag kiełbasy pepperoni w plastrach (może być salami)
4 pomidory (lub koncentrat pomidorowy)
2 cebule
3 ząbki czosnku
słodka i ostra mielona papryka
sól
pieprz
olej do smażenia
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokim rondlu rozgrzewamy trochę oleju. Wrzucamy cebulę, kiełbasę pokrojoną na paseczki i podsmażamy. Paprykę kroimy w niezbyt dużą kostkę lub plasterki. Papryczkę chili dokładnie oczyszczamy z ziaren i kroimy. Czosnek obieramy i również kroimy. Wrzucamy do rondla. Dusimy, aż papryka lekko zmięknie.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy, wrzucamy do rondla. Dusimy jeszcze 10 minut, doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem lub ryżem.
Zamiast słodkiej i ostrej mielonej papryki możemy użyć gotowej mieszanki przypraw, na przykład z serii młynków Specialite, które oferuje nam Kamis. Ognista mieszanka przypraw jest zdecydowanie dla zwolenników ostrej kuchni. Znajdziemy w niej chili, pieprz czarny, czosnek, kolendrę i gorczycę. Polecam
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/leczo-pepperoni