ßßß

W pierwszej kolejności do gara wkładamy pokrojone w spore kawałki ziemniaki i cały kawał surowego, wędzonego boczku oraz sól i grzyby suszone.
Gotujemy to tak długo aż ziemniaki będą miękkie w międzyczasie dodając wszystkie inne produkty POZA BARSZCZEM. Barszcz zostanie dodany dopiero jak ziemniaki będą miękkie.W między czasie kroimy na kawałki kiełbasę.
Po 20 minutach boczek podgotował się już na tyle żeby był miękki i oddał swój smak wędzonki do wywaru. Możemy go „upolować” widelcem i wyjąć z gara a następnie odkroić tłuste części.
Skórę wyrzucamy do śmieci lub z powrotem do gara, (wyjmiemy ją pod koniec gotowania). Odkrawamy tłustą część i kroimy w drobną kostkę. Przyda się to nam do zrobienia skwarek na których kiełbasa będzie miała okazję się przyrumienić.
Smażymy na patelni część pokrojonej na kawałki kiełbasy i boczku.
W między czasie drobno kroimy, w kostkę jedną cebulę. (W przepisie wykorzystałem jedynie 2 cebule ponieważ trafiły mi się ogromne).
Jak kiełbasa się lekko podsmaży dodajemy do niej zmiażdżone ząbki czosnku i cebulę i rumienimy przez 5-6 minut.
Następnie całość ląduje w garze.Wyjmujemy z gara dobrze już obgotowaną pozostałą część wędzonki i kroimy w drobną kostkę.Wrzucamy na patelnię wraz z pokrojonymi na plasterki czy ćwiartki pieczarkami.
Po zrumienieniu się pieczarek i wysmażeniu zeń wody dorzucamy wraz z przesmażonym boczkiem do zupy.Jedną dużą cebulę przekrawamy na pół i opiekamy z czosnkiem od strony cięcia a następnie w całości wrzucamy do zupy.
Zabielamy naszą prawie już gotową zupę.Aby nie zrobiły się grudki podczas dodawania śmietany, musimy ją zahartować. Odlewamy ze 2-3 łyżki wazowe zupy na talerz i dodajemy do niej całą śmietanę. Następnie całość wlewamy do gara.
Gotowa zupa:
SMACZNEGO !Można podawać z jajkiem i chlebem.