ßßß
Lubicie zapiekanki ?? Ja uwielbiam pod każdą postacią. Dziś taki obiad na szybko bo pracy jak zwykle jestem zabiegana również. Zapiekanka bardzo prosta sycąca i wiejska za sprawą boczku i kiełbasy. Pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje i musicie mi wierzyć a na 100% wypróbować.Składniki:
-ok. 1,5 kg ziemniaków-500 g kiełbasy (część kiełbasy można podmienić na boczek)-4 duże cebule-3-4 ząbki czosnku-1 czerwona papryka-ok. 300 g pieczarek-1/2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia-1 duży kubek (ok. 350-400 g) kwaśnej, gęstej śmietany-2 całe jajka-ok. 200 g żółtego sera-1 łyżeczka ziół prowansalskichPrzygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Uważamy aby ich nie rozgotować. Gdy wystygną kroimy w plastry i odkładamy do miseczki.2. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę.3. Cebulę i paprykę kroimy w większe kawałki.4. Siekamy drobno czosnek.5. Pieczarki kroimy w plasterki lub ósemki jak kto woli.6.Rozgrzewam patelnię, dodajemy tłuszcz i na wrzucamy kiełbasę z boczkiem. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż się delikatnie zrumieni. Wtedy dodajmy cebulę oraz drobno posiekany czosnek, paprykę i pieczarki. Co jakiś czas mieszając, smażę na dość ostrym ogniu, aż cebula się zeszkli, a pieczarki puszczą sok.7. Przygotowujemy sos do zapiekanki. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i dodajmy starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy.8. Rozgrzewam piekarnik do 200 st. C.9. Naczynie smarujemy tłuszczem i dno wykładamy ziemniakami dość szczelnie, następnie tworzymy warstwę z farszu. Na nią znowu ziemniaki i warstwę farszu. Całość polewamy gotowym sosem.10. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut, aż zapiekanka z wierzchu się zrumieni. Odstawiamy na 10-15 min do wystygnięcia i możemy jeść.SMACZNEGO