ßßß Cookit - przepis na Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Niezbędne produkty:
3 jabłka
400 ml kefiru
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta proszku do pieczenia
cukier puder
olej, masło
Racuchy to jedno z tych dań, które możemy przygotować wcześniej i rano jedynie wrzucić ciasto na rozgrzaną patelnię.
Do przygotowania ciasta nie jest konieczne używanie maszyn, ale na pewno przyspieszą one pracę.
Produkty niezbędne do jego zrobienia znajdują się zwykle w naszej lodówce. Jeżeli akurat nie mamy kefiru czy jogurtu naturalnego, możemy dodać mleko.
Aby mąka dobrze rozmieszała się z jajkami i kefirem, powinniśmy przesiać ją przed wsypaniem przez sito i dodawać partiami ciągle mieszając.
Ciasto powinno być dość gęste. Cukier puder posłuży nam do posypania usmażonych racuchów więc nie dodajemy go wcale do ciasta.
Jabłka kroimy w kostkę o grubości około 1 cm.
Są oczywiście zwolennicy starcia jabłek na tarce ale ja proponuję takie rozwiązanie. Gotowe racuchy są zdecydowanie bardziej wilgotne, a miękkie, lecz wyczuwalne w smaku kawałki jabłek, poprawiają tylko ich walory smakowe.
Mieszamy delikatnie jabłka w cieście i wykładamy placuszki bezpośrednio na patelnię, na której czeka rozgrzany olej (około 2-3 łyżki) oraz łyżka masła.
Smażymy na małym ogniu do ścięcia ciasta. Mogą wystąpić pęcherzyki powierza na powierzchni, należy jednak uważać aby racuchów nie przypalić.
Powinno to wyglądać mniej więcej tak:
Smażymy kilka minut drugą stronę i gotowe racuchy powinny mieć złotą, przypieczoną skórkę:
Na talerzu podajemy posypane cukrem pudrem.
Po przekrojeniu, ciasto w środku powinno być upieczone.
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://fotogoto.pl/sniadania/racuchy-z-jablkami