Wykonanie
Niezbędne produkty:3
jabłka400 ml
kefiru2 szklanki
mąki2
jajkaszczypta
proszku do pieczeniacukier puderolej,
masłoRacuchy to jedno z tych dań, które możemy przygotować wcześniej i rano jedynie wrzucić ciasto na rozgrzaną patelnię.Do przygotowania ciasta nie jest konieczne używanie maszyn, ale na pewno przyspieszą one pracę.Produkty niezbędne do jego zrobienia znajdują się zwykle w naszej lodówce. Jeżeli akurat nie mamy
kefiru czy
jogurtu naturalnego, możemy dodać
mleko.
Aby
mąka dobrze rozmieszała się z
jajkami i
kefirem, powinniśmy przesiać ją przed wsypaniem przez sito i dodawać partiami ciągle mieszając.Ciasto powinno być dość gęste.
Cukier puder posłuży nam do posypania usmażonych racuchów więc nie dodajemy go wcale do ciasta.
Jabłka kroimy w kostkę o grubości około 1 cm.Są oczywiście zwolennicy starcia
jabłek na tarce ale ja proponuję takie rozwiązanie. Gotowe racuchy są zdecydowanie bardziej wilgotne, a miękkie, lecz wyczuwalne w smaku kawałki
jabłek, poprawiają tylko ich walory smakowe.
Mieszamy delikatnie
jabłka w cieście i wykładamy placuszki bezpośrednio na patelnię, na której czeka rozgrzany
olej (około 2-3 łyżki) oraz łyżka
masła.
Smażymy na małym ogniu do ścięcia ciasta. Mogą wystąpić pęcherzyki powierza na powierzchni, należy jednak uważać aby racuchów nie przypalić.Powinno to wyglądać mniej więcej tak:
Smażymy kilka minut drugą stronę i gotowe racuchy powinny
mieć złotą, przypieczoną skórkę:
Na talerzu podajemy posypane
cukrem pudrem.Po przekrojeniu, ciasto w środku powinno być upieczone.
SMACZNEGO !!!