Wykonanie
Coś chodziło za mną od kilku dni, miałam ochotę na coś ale sama nie wiedziałam na co. I dziś mnie olśniło. Racuchy!!zrobiłam je pierwszy raz w życiu i na pewno nie ostatni, bo wyszły wspaniałe, tak dobre że już ich nie ma :)potrzebne składniki2
jajka,2 szklanki
mąki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,2 - 3
jabłka,2-3 łyżki
cukru +
cukier puder do posypania,szczypta
soli,400 ml
kefiru,
olej do smażenia.
Żółtka oddzielany od
białek,
białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę.
Jajka,
kefir,
mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier miksujemy.
Jabłka kroimy w kostkę, dodajemy do masy jajeczno-kefirowej.Otrzymaną masę delikatnie mieszamy z pianą z
białek.Na patelni rozgrzewany
olej, łyżką kładziemy na nim ciasto formując niewielkie placuszki.Smażymy z obu na złoty kolor.