Wykonanie
Zwykle nie mam napadów na
słodycze. Ale czasem muszę zjeść pączka i koniec. I to po prostu musi być pączek. I nawet późna godzina czy zamknięty sklep nie są w stanie mnie zniechęcić. Dokładnie tak było dzisiaj. Szukałam wsparcia u Nigelli Lawson. I nie zawiodłam się! Zarówno przygotowanie i smażenie tych pączków przebiega błyskawicznie. A składniki zawsze są w domu. 15 minut i szybka przekąska ląduje na
stole. Myślę, że zagoszczą u mnie na stałe. Absolutnie sprawdziły się jako moja "pączkowa" zachcianka. Poza tym są idealne gdy odwiedzi nas ktoś niezapowiedziany. Bardzo polecam!
Składniki:60 ml
mleka1
jajko150-170 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
masłaolej do smażenia
cukier puderWykonanie:Do jednej miski wlej
mleko i dodaj
jajko. Wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj
mąkę (zacznij od 150 g),
proszek do pieczenia i
masło aż do uzyskania grudkowatego ciasta. Można użyć miksera. Dodaj
mąkę do
mleka. Jeśli ciasto będzie zbyt lejące dodaj więcej
mąki. Formuj małe kuleczki (ja robiłam to ręcznie ale można zrobić to łyżeczką). Na dobrze rozgrzany
olej wrzucaj pojedynczo kulki i smaż na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj bardzo hojnie posypane
cukrem pudrem.Smacznego!