ßßß
Do przygotowania oliwy użyłem przesuszone papryczki, które kupiłem na rynku jeszcze latem, główkę czosnku oraz szklankę oliwy z oliwek.
Papryczkę pokroiłem na cieniutkie plasterki i wraz z nasionami dodałem do słoika.Czosnek kroiłem razem ze skórą, ponieważ jest w niej sporo aromatu.
Tak przygotowany słoiczek zalałem oliwą z oliwek i odstawiłem na 2 tygodnie do przegryzienia, co jakiś czas obracając.
Po około 10 dniach postanowiłem zlać oliwę do specjalnie do tego celu zakupionego naczynia.Moglibyśmy przygotować w ten sposób oliwę bezpośrednio w naczyniu, z którego później można by jej było używać, ale znacznie skróciłby się nam termin przydatności do spożycia.Czosnek w takich warunkach, nie wytrzymałby pewnie dłużej niż 3-4 tygodnie i po tym czasie zacząłby wydzielać bardzo intensywny i niezbyt przyjemny zapach, który zepsułby naszą oliwę.Do przelania najlepiej użyć lejka i odpowiadającego mu rozmiarem drobnego sitka.
Instalujemy lejek wraz z sitkiem na naszym docelowym naczyniu i rozpoczynamy odcedzanie oliwy.
Pozostawiamy na jakieś kilkanaście minut połączone w ten sposób naczynia, aby oliwa spokojnie spłynęła do karafki. Pod sam koniec możemy wycisnąć jej resztki łyżką.Ostatecznie otrzymamy delikatnie zabarwioną na czerwono, ostrą oliwę z oliwek o aromacie czosnku.
SMACZNEGO !!!DANIA Z MIĘSA (32)DANIA Z RYB (4)INNE (5)KUCHNIA INDYJSKA (7)MAKARONY (5)NA SŁODKO (11)PIZZA (1)PRZETWORY (2)PRZYSTAWKI (7)SERY (3)ŚNIADANIA (7)WĘDZENIE (1)WEGETARIAŃSKIE (5)ZUPY (7)FotoGoto na FacebookuWYBRANE ZDJĘCIARoy Tanck 's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better. Get this widget at roytanck.comPRENUMERATAKALENDARZKwiecień 2016P W Ś C P S N« Lut1 2 34 5 6 7 8 9 1011 12 13 14 15 16 1718 19 20 21 22 23 2425 26 27 28 29 30makaron groszek mąka wołowina indyk cieciorka cebula pomidory boczek czosnek warzywa kurczak jajka ziemniaki śmietana ryż marchew mozarella kefir mięso mielone ser jabłkaZaprzyjaźnione stronyArt KulinariaJadłoJakub MilczarekKasia JanoskaNa kuchennym proguPrzychodniaSblogiSkworcuSzczypta KrytykiZiołowy ZakątekBANERY